Timpul invențiilor lui Justin Capră a venit: mașini electrice, trotinete, drone, jet pack-ul lui Bond, pod-ul lui Batman!

 

 

Cele mai trendy invenții ale momentului sunt mașinile electrice care ating 100 de kilometri pe oră în mai puțin de trei secunde, trotinetele eco, jet pack-urile și vehiculele mixte mașină/motocicletă. Ce ne facem însă că rucsacul  zburător, aparatele de zbor cu decolare pe verticală, dronele şi maşinile cu două roţi nu-s chiar noutăți. În anii 50 - 60, Justin Capră a realizat şi experimentat aşa ceva, iar, după 1970, locuitorii Bucureștiului puteau să-l vadă mergând pe stradă cu niște “ciudățenii”, mașini/scutere/trotinete, unele electrice, altele care consumau o cantitate infimă de benzină. Ba chiar a fost și arestat și dat afară din Aviație când a mers la Ambasada Statelor Unite să ceară sprijinul pentru intrarea în fabricaţie a prototipurilor sale. După care,  Moore de la Bell a brevetat rucsasul zburător, iar agentul 007 i-a făcut reclamă în film...

 

 

rucs

 

 

Din păcate, într-o societate ce a ignorat constant meritocrația și a scos în față politica, meritele lui Justin Virgilius Capră au fost recunoscute oficial cu jumătate de gură. Întrebat în urmă cu un deceniu de ce nu li s-a acordat atenția cuvenită invențiilor sale, inginerul a răspuns că în lume ideile noi se aplică într-un procent redus din motive politice, economice sau sociale. Dar asta fără a uita să precizeze că brevetul românesc pentru rucsacul zburător datează din 27 iunie 1958, iar cel american din 22 februarie 1962!

 

 

Just

 

 

După ce a dat detalii despre Justin 1.000, o mașină care consuma benzină în afara localităţilor, iar în oraş mergea pe motor electric, cu o autonomie de 250 de kilometri - deci un hibrid realizat cu mult înaintea “vremurilor” - inventatorul a atras atenția că în criză s-au născut cele mai mari valori ale istoriei, adăugând că: „Timpul invențiilor mele nu e acum. Dar va veni…”

 

 

szzzarmis em4k

 

 

Şi iată că acest lucru se produce chiar în prezent, deși se vehiculează numele lui Musk, nu al lui Capră. Despre Virgilius, Soleta, Sarmis, Oroles, Troty sau Oblio nu se mai pomenește nimic. Doar de Tesla, revoluția trotinetelor electrice, de jet pack-ul văzut la James Bond în Thunderball cu care se deplasează în spaţiu astronauţii NASA și de Batpod-ul scos la licitaţie. Oare cât timp a irosit omenirea pentru ca politicul și marketingul să dea undă verde la momentul “oportun”, iar în rolul de antreprenor să joace persoane cu carismă de staruri de cinema?


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review