Previziunile economice fac astrologia să pară respectabilă

În vara lui 2009, coperta revistei The Economist înfățișa un text dintr-un manual de economie care se topea într-o baltă: “Dintre toate bulele economice care au fost înțepate, puține s-au spart mai spectaculos decât reputația economiei înseși".

Așa debutează lucrarea: "Minighid de economie. Cum funcționează economia în lumea reală", scrisă de Greg Ip.

Autorul, emblematic pentru The Wall Street Journal, arată spre criză și recesiune și atrage atenția că ele au pus serios la îndoială fundamentele științei economice. Cel mai mult au avut de suferit macroeconomia și econometria, cu pretențiile lor de a reduce viața reală la prognoze bazate pe ecuații.

Asta nu înseamnă însă deloc că economia ca atare a devenit caducă, dimpotrivă. Este nevoie mai mult ca oricând de înțelegerea resorturilor activității economice.

Printre numeroasele elemente utile ale cărții lui Greg Ip se numără reluarea și detalierea unor explicații simple ale economiei clasice, la fel de valabile și astăzi. Cum ar fi: "Creșterea economică pe termen lung este influențată de populație și de productivitate. O populație în creștere e o sursă de viitori muncitori, iar cu cât aceștia sunt mai productivi, cu atât mai bogați ajung să fie. Pentru a crește productivitatea e nevoie de investiții atât în capital, cât și în idei. Competiția obligă țările și companiile să-și copieze ideile una celeilalte și să vină constant cu idei noi".

Mai ales cu privire la economia Statelor Unite, Greg Ip dă mai multe avertismente pertinente, cum ar fi: "Guvernul federal joacă un rol gigantic în economie și va deveni și mai mare în anii următori, pe măsură ce serviciile guvernamentale se extind, populația îmbătrânește, iar dobânda pe datoriile naționale urcă. Punctul culminant poate apărea atunci când datoriile au ajuns atât de mari încât investitorii suspectează că guvernul va încerca să le renege, fie declarând falimentul, fie prin inflație". Deloc întâmplător, capitolul din care face parte acest fragment se intitulează "Elefantul din economie".

Un alt capitol interesant și amuzant totodată se numește "Cum să faci astrologii să pară clarvăzători". Remarcând că rata de succes a prognozelor economice este confidențială, autorul îl citează pe John Kenneth Galbraith, care spunea că "singura funcție a previziunilor economice e să facă astrologia să pară respectabilă".

Totuși, arată Greg Ip, piața ne poate furniza suficiente informații pentru a ne avertiza atunci când ceva e în neregulă cu economia: "Deseori, piața de capital va semnala o schimbare a trendului economic cu o lună până la doisprezece luni înainte de a se întâmplă efectiv. Când randamentele obligațiunilor sunt egale sau mai mici decât ținta de dobânda a Fed, atunci apariția unei curbe inversate sau drepte a randamentului poate conduce la ideea că o recesiune mai are unul sau cel mult doi ani până la apariție".


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review