Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale

Preşedintele a promulgat legea antieuropeană a dării în plată, iar băncile comerciale se pregătesc, probabil, să conteste actul normativ în instanţă pentru a fi ridicată excepţia de neconstituţionalitate, dar asta numai după ce vor apărea primii debitori ce vor solicita aplicarea actului normativ.

Înainte însă să se exprime Curtea Constituţională în legătură cu această speţă, la un termen greu de precizat, avem o mare problemă cu Uniunea Europeană din care facem parte. Chiar dacă în momentul de faţă nu mai există un orizont clar de adoptare a euro, legea dării în plată tot rămâne incompatibilă cu legislaţia UE.

Mai mult, exemplul nostru poate fi urmat şi de altă ţări foste comuniste din Uniune, unde mentalitatea e la fel de greu de schimbat, şi să genereze risc sistemic ca urmare a efectului de contagiune. În respectivele state deja au apărut iniţiative de a interveni în înţelegerile dintre părţi, precum la debitorii care au contractat credite în franci elveţieni.

Aşadar, legea dării în plată nu respectă litera legii fundamentale, ceea ce poate crea probleme Uniunii Europene. Mai precis spus, noi contrazicem ceea ce ne-am fixat la integrarea în UE. Şi cum această lege vizează relaţia bancă - debitor, banca centrală este cea care ar trebui să solicite opinia unui arbitru internaţional, în măsura în care legea contrazice calitatea de membru UE.

Instanţa internaţională ar urma să se exprime asupra unui act normativ ce poate afecta întreaga Uniune Europeană ca urmare a riscului de contagiune. Mai ales că au existat, reiterez, iniţiaţive “neortodoxe” şi în alte ţări UE, în special ex-comuniste, ce nu e necesar să fie încurajate. Iar cea care trebuie să ceară instanţelor internaţionale să decidă este banca centrală, fiindcă aceasta e instituţia a cărei corectitudine şi mod de funcţionare sunt periclitate de o astfel de lege, care arată, nici mai mult nici mai puţin, că România doreşte să fie membru UE cu încălcarea prevederilor constituţionale.

O spun încă o dată: E nevoie ca banca centrală - organism responsabil - să aibă grijă ca riscul sistemic din România să nu molipsească întreagul sistem bancar al Uniunii Europene şi de aceea trebui să ceară arbitrajul unei curţi internaţionale.  


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review