Enunţul depolitizării administraţiei are nevoie de criterii

Guvernul vine cu un enunţ interesant, propune depolitizarea administraţiei de la secretar de stat, până la director de minister sau instituţie deconcentrată.

Dar aici aş avea nişte întrebări, cam ca acelea pe care mi le-am pus-o şi atunci când nu-mi dădeam seama care e deosebirea între tehnocraţi şi birocraţi. Cum se va face depolitizarea? Care vor fi principiile?  Ce îl va recomanda pe un secretar de stat sau director să nu i se mai pună eticheta de “politic”?

E relativ simplu să se elaboreze criterii. Cel mai la îndemână e să i se studieze acestuia activitatea managerială şi să se vadă modul în care promovează personalul, pe considerente de competenţă sau altele.

Un al doilea criteriu ar putea fi constituit de performanţa personală, studiată în decursul a trei exerciţii de guvernare. Mai precis, dacă aceasta a fost constantă.

Un al treilea criteriu ar fi reprezentat de modul de comunicare al managerului, în aşa fel încât întreg personalul aflat sub conducerea sa să aibă la dispoziţie informaţia în timp real, transparent, pentru a o putea utiliza eficient.

Iată doar trei repere, în ordinea importanţei, ce pot face parte dintr-un set de principii, care să fie implementat de guvernul de tehnocraţi.

Problema este însă că dacă guvernul vine cu această declaraţie, dar fără a-i da credibilitate prin punerea pe tapet a unor criterii, ea va rămâne în categoria de ziceri frumoase şi memorabile, din ultimele două decenii şi jumătate, ce nu s-au putut pune în aplicare, deşi iniţiativele au fost lăudabile.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review