Cat costa anticoruptia?

 

Romania va solicita Comisiei Europene mai mult “spatiu fiscal” pentru ca are nevoie de investitii, iar unii analisti considera aceasta initiativa ca fiind binevenita.

Eu mi-am exprimat deja parerea in aceasta privinta. In mod normal, Executivul ar trebui sa accepte excedent, si nu deficit bugetar. Adica, sa lase deoparte “necesitatea” de a face investitii, fiindca pe parcursul executiei bugetare s-a vazut, mai mereu, ca banii sunt “deturnati” catre alte directii. Cu alte cuvinte, excedentul ar fi garantia ca nu se fura!

Sigur ca trebuie ca pe termen lung sa se realizeze proiectele de infrastructura de care are tara nevoie, dar pentru asta ni se dau fonduri europene. Nu e momentul sa li se ia romanilor de la gura putina paine, si in loc ca banii sa intretina consumul, sa fie “ingropati” in proiecte ce devin functionale peste ani.

Analistii care recomanda investitiile cu resurse publice uita ca tara inca n-a iesit din criza si in aceasta faza e bine ca plasamentele sa aiba rezultate rapide, ce cresc viteza de rotatie a banilor si ancoreaza anticipatiile.

Si in afara de UE care ne ofera finantare pentru infrastructura, ar trebui capacitata piata de capital. Daca e necesara extinderea retelei de metrou, de pilda, se pot emite bonduri convertibile in actiuni la societatea comerciala Metrorex, in care s-ar transforma regia, destinate finantarii constructiei noilor tronsoane de cale ferata subterana.

Si totusi, marirea deficitului bugetar ar avea o logica, dar nu motivata de spusele ministrului finantelor care declara ca statul trebuie sa investeasca in infrastructura. Eradicarea coruptiei, la care asistam cu sufletul la gura, e de salutat, insa trebuie sa fim constienti ca genereaza deficite mai mari si voi explica de ce.

Coruptii nu-s implicati personal in economie, dar conexiunile lor, ceea ce se numim clientela politica, sunt. Iar pe timpul cercetarii penale si a proceselor stapanilor politici are loc o stagnare in business-ul clientelei, cifrele de afaceri scad, angajatii isi pierd locurile de munca si o data cu reducerea activitatii e afectata secventa economica.

Am identificat costurile ce vor fi recuperate in momentul in care societatea va functiona eficient, pe criterii de piata, nu de clientelism. De aici rezulta insa ca Uniunea Europeana, care sustine aceasta lupta impotriva coruptiei - in vederea eliminarii obstacolelor ce stau in calea dezvoltarii pe termen mediu a Uniunii -, ar trebui sa-si asume escaladarea temporara a unor deficite.

Sigur ca ca eliminarea coruptiei stabileste un cadru mai curat pe care sa se pozitioneze economia si pietele. Insa masurile nu vin instantaneu si dureaza ca lucrurile sa se reaseze.

|n acest interval de timp se acumuleaza deficite care-i necesar sa fie acceptate. Deficitele in cauza trebuie puse in relatie directa cu viitorii manageri ce vor inlocui actuala clientela. Dar in masura in care ei nu vor fi o alegere potrivita, deficitele vor fi mai mari si vor putea fi absorbite intr-o perioada mai lunga.

Altfel spus, daca managerii cei noi nu-si vor pune amprenta asupra evolutiei mediului economic, tara va fi mai curata, cu o coruptie limitata, insa bunastarea nu va putea sa apara.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review