Comisia Europeană a ajuns să conducă prin ordonanţe de urgenţă

Dragi compatrioţi – vorba lui Emil Constantinescu – aţi auzit de Uniunea Creştin-Democrată? Aţi votat cu ea? Nu? Păi, nici n-aveaţi cum. Deoarece trebuia să fiţi nemţi ca s-o faceţi, şi pe baza sufragiilor exprimate să fie numită cancelar Angela Merkel.

Dar cum Merkel n-a ajuns şeful guvernului de la Berlin ca urmare a voturilor românilor, cehilor, bulgarilor, slovacilor sau croaţilor (pe polonezi nu-i amintim pentru că au o poziţie duplicitară, nici pe unguri) e destul de greu să le spună celorlalte ţări din UE câţi refugiaţi să primească. Ea poate vorbi doar în numele poporului ei. Pentru că nu esticii au ales-o, ci nemţii. Cu ce drept să le spună non-germanilor ce să facă?

Sigur că dacă UE se va transforma la un moment dat în Statele Unite ale Europei şi eterna şi fascinanta Angela Merkel va continua să fie liderul UCD, care după un număr record de mandate ca premier al Germaniei va reuşi să conducă măcar pentru 4 ani şi SUE discuţia se va schimba. Până atunci însă e greu să le impună şi celorlalţi să o imite. Adică, chiar dacă ea îşi îmboldeşte alegătorii pe care-i reprezintă să facă nişte concesii, n-are niciun drept să-i constrângă şi pe ceilalţi, care n-au votat-o.

Şi apropo, reamintesc că la început s-a pomenit de cote voluntare de refugiaţi ceea ce se potriveşte cu deciziile suverane ale membrilor UE. Cu alte cuvinte, iniţial nu s-a pus problema unei repartiţii dictate, pentru că odată cu asta ajungem din nou la povestea că Merkel a fost aleasă numai de nemţi.

Iar dacă tot s-a apucat premierul uneia din cele 28 de ţări ale UE să oblige celelalte state să aibă aceeaşi poziţie, e bine de observat că deocamdată suntem în faţa unor simple declaraţii ce privesc intenţii care se doresc a fi împărtăşite de toţi, nicidecum de un act normativ adoptat de Germania, supus discuţiei în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, şi care, apoi, să se încerce a fi “armonizat” în legislaţiile ţărilor din spaţiul comunitar. Pentru că până una-alta UE este doar o asociaţie de state, nu un organism suprastatal care a ajuns să conducă prin ordonanţe de urgenţă.

Da’ chiar aşa, are curaj Germania să facă un referendum în chestiunea refugiaţilor, să vină cu o iniţiativă legislativă şi abia după aceea să-i consulte pe ceilalţi europeni dacă doresc să procedeze la fel? Fiindcă după cum stau lucrurile acum, Angela Merkel nu poate impune nimănui o cotă de refugiaţi. Ea nu a devenit premier pe seama votului românilor, cehilor, slovacilor, bulgarilor, croaţilor. Pe polonezi nu-i amintim, ştiţi de ce, nici pe unguri.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review