Cursul euro/dolar poate atinge 1,2098 dolari/euro

Într-un articol publicat pe bloguluibalan.ro la începutul lunii august (Atenţie la pragul istoric la care a apărut euro!- http://bloguluibalan.ro/index.php/opinii/499-atentie-la-pragul-istoric-la-care-a-aparut-euro ) era vehiculată ideea că-i puţin probabil ca Fed să majoreze dobânda-cheie, pentru că trendul de pe piaţa americană a muncii, chiar dacă e pozitiv, nu-i robust, ca urmare a faptului că se datorează creării de joburi sezoniere.

Iată că ultimele date statististice validează această supoziţie şi explică de ce Rezerva Federală n-a crescut dobânda. Si sub aceleaşi auspicii s-ar putea să evolueze situaţia şi în continuare, în ciuda declaraţiilor preşedintelui Federeal Reserve Janet Yellen, potrivit cărora ia în calcul o mărire a dobânzii.

Dinamica actuală pare să arate că deplasarea recentă a cursului peste 1,17 dolari/euro a fost emoţională, venită pe fondul ştirilor din China, şi de aceea cotaţia s-a întors la 1,11, pentru a-şi consolida traiectoria şi a construi un trend al cărui capăt de sus ar putea fi 1,2098 dolari/euro.

În partea de jos – pentru următoarele 6 – 9 luni – minimul e posibil să se situeze la 1,0456 dolari/euro (deci, nu 1 la 1!), care însă, cu cât trece vremea şi rata de schimb stă semnificativ peste el, are o probabilitate din ce în ce mai redusă de a fi atins.

Ceea ce trebuie înţeles bine este că Statele Unite şi-au dat seama că nu prea au ce stimula cu relaxarea cantitativă (QE), şi atunci au hotărât să-şi reducă datoria publică, ca măcar să-şi facă economia mai robustă, dacă n-o pot mări.

Într-un asemenea context, n-au cum să obţină, pe termen lung, un dolar foarte puternic, dar n-au nici de ce să aibă unul extrem de slab

De aceea e bine să ne îndreptăm atenţia asupra pragului istoric la care a apărut moneda europeană, ca punct de echilibru. Fiindcă în jurul său ar putea să graviteze cotaţia euro-dolar în următoarea perioadă, în condiţiile în care la acest nivel e concentrată încrederea.

Asta cu menţiunea că nici Uniunea Europeană şi zona euro nu excelează printr-o gestionare mai bună a situaţiei şi e suficient să amintim de criza refugiaţilor.  


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review