Deprecierea față de dolar a valutelor "petroliere" consolidează ieftinirea țițeiului

 

Din vara trecută și până în prezent, cotațiile țițeiului pe piețele internaționale s-au depreciat cu circa 60%, ca urmare a cererii slabe, dublată de un nivel înalt de supraproducție.

Supraproducție generată inclusiv de încăpățânarea cu care statele OPEC, cu Arabia Saudită în prim plan, au refuzat să-și micşoreze volumul de exploatare și să piardă cotă de piață, vrând să împingă prețul țițeiului în jos la un nivel care să-i falimenteze pe producătorii americani de petrol din șisturi bituminoase, extras prin fracturare hidraulică.

Ceea ce nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, producția de țiței a Statelor Unite este aproape de maximul ultimilor 40 de ani. Însă acest lucru nu se întâmplă doar în SUA. Producția de petrol a Rusiei a atins de curând cel mai înalt nivel postsovietic, iar cea a Irakului a stabilit recent un nou record absolut. Supraproducția globală de țiței se va menține și anul viitor, se arată într-un raport recent al Agenției Internaționale a Energiei, citat de Bloomberg.

La prima vedere, acest avânt al producției, în condițiile persistenței unui preț extrem de scăzut al petrolului și fără nici o perspectivă de revenire a cotațiilor pe termen scurt, pare un paradox. Dar la o privire mai atentă, descoperim o adevărată spirală negativă.

Din iunie 2014 și până în prezent, tocmai din cauza prăbușirii prețurilor la țiței, monedele statelor producătoare de petrol, altele decât Statele Unite, s-au depreciat masiv față de dolarul american, de referință pe piața țițeiului.

De exemplu, rubla rusească a pierdut nu mai puțin de 94% din valoare față de dolar în intervalul respectiv, de la un curs de circa 34 ruble/dolar la unul de 66 ruble/dolar.  

Dolarul canadian s-a depreciat cu 23% față de cel american, de la 1,0671 la 1,3138 unități/dolar, iar realul brazilian – cu 59%, de la 2,2041 la 3,5024 unități/dolar.

Aceste deprecieri față de biletul verde nu au făcut decât să stimuleze creșterea producției de petrol în aceste state, întrucât devalorizarea monedelor locale față de cea americană le-a redus acestora costurile de producție. Iar creșterea producției intensifică în continuare micşorarea cotațiilor la țiței.

De exemplu, costurile de producție ale producătorilor canadieni de petrol s-au redus cu circa 20% față de situația din urmă cu 12 luni, ca urmare a deprecierii dolarului canadian. O depreciere cu un cent față de moneda americană a dolarului canadian îmbunătățește cash-flow-ul producătorului canadian de țiței greu Canadian Natural Resources cu 55 până la 60 milioane dolari canadieni, a declarat, recent, directorul financiar al companiei, Corey Bieber.

În Rusia, reducerea costurilor de producție, ca urmare a deprecierii rublei față de dolar, a determinat creșterea cu 47% a profitului net și cu 21% a producției de hidrocarburi la Gazprom Neft, divizia petrolieră a Gazprom.

Leul s-a depreciat față de dolarul american în primele 6 luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, cu peste 22%, de la un curs mediu de 3,2572 lei/dolar la unul de 3,9861 lei/dolar. Acest lucru s-a văzut în rezultatele OMV Petrom: costurile de producție ale companiei în România, exprimate în dolari, au scăzut în primul semestru al anului 2015 cu 25%, la 13,25 dolari/baril echivalent petrol.

Costurile de producție ale OMV Petrom în România exprimate în lei au scăzut cu 8% în intervalul menționat, la 52,80 lei/baril echivalent petrol.

În ecuație mai intră și perspectiva primei majorări de dobândă-cheie a Federal Reserve din ultimii aproape 10 ani, cel mai devreme în septembrie.

Această măsură ar da un nou impuls aprecierii dolarului și va reduce și mai mult apetitul investitorilor pentru mărfuri și materii prime denominate în monedă americană, ca active de refugiu.

Cotațiile futures arată că există șanse de 48% ca Fed să majoreze dobânda la următoarea ședință a Consiliului său de Administrație, de la jumătatea lunii viitoare.



Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review