Jumătate din inflaţia din economie a fost dată în trimestrul II 2015 de taxe

Deflatorul PIB – indicele care evidenţiază evoluţia preţurilor din întreaga economie –  şi-a ajustat avansul la 2,2% în trimestrul II 2015, de la 3,8% în primul trimestru.

O astfel de evoluţie a permis ca dinamica preţurilor din economie să se apropie mai mult de inflaţia preţurilor de consum pe care o ţinteşte banca centrală, şi care s-a plasat la 0,09% în trimestrul doi (comparativ cu 0,53% în trimestrul întâi).

Reducerea ritmului de creştere al preţurilor în economie este legată de încetinirea industriei, care şi-a atenuat avansul de la 4,2% în trimestrul I, la 0,8% în trimestrul II.

Această încentineală, transpusă în evoluţia preţurilor, relevă un recul de cinci procente, care, ajustat cu ponderea industriei, arată că preţurile din această ramură au contribuit cu 1,16% la scăderea preţurilor din întreaga economie.

În schimb,  impozitele nete pe produs (TVA, accize) au împins în sus semnificativ preţurile din economie. Avansul lor de 7,4% - ajustat cu ponderea taxelor pe produs - a reprezentat aproape jumătate (0,96%) din creşterea de 2,2% a deflatorului  PIB.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review