Salariatii dau mai multi bani pe taxe decat pe mancare

 

Cheltuielile cu impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele au crescut la 18,6% din total in primul trimestru din 2015, fata de 16,7% in perioada similara din 2014, arata datele Institutului National de Statistica. Asta inseamna ca acum romanii platesc taxe de 158 de lei lunar, cu 13,5% mai mult fata de trimestrul I al anului precedent.

Aceasta crestere este foarte mare daca ne raportam la inflatie, care a avansat cu numai 0,53% in trimestrul intai 2015, si chiar se plaseaza acum pe teritoriu negativ, pentru a treia luna consecutiv in august 2015 . Dar sigur ca nu e corect sa folosim preturile de consum cand discutam de cheltuielile cu impozitele, doar statul o face cand majoreaza cu inflatia taxele pe proprietate sau cand indexeaza cursul utilizat la calculul accizelor pana cand ii iese o rata de schimb de 4,738 lei/euro, care nu s-a tranzactionat niciodata pe piata.

Daca folosim insa dinamica deflatorului PIB – revizuita de la 3% la 3,8% pentru primul trimestru din 2015 – lucrurile se schimba  si se observa nu doar ca acesta a fost mai mare decat dinamica preturilor de consum tintita de banca centrala, ci si ca majorarea cheltuielilor cu taxele a reusit sa urce inflatia din intreaga economie, evidentiata de deflator, peste cea de la nivelul preturilor de consum.

Revenind la cheltuielile menajelor se observa ca salariatii au platit in primul trimestru din 2015 impozite de 300 de lei pe luna, cu 9% peste nivelul din perioada similara a anului anterior.

Impozitele si taxele au acum o pondere de 27,9% in cheltuielile totale ale angajatilor, fata de 26,7% in primele trei luni din 2014. Si e interesant nu doar ca ei dau mai putini bani pe mancare decat pe taxe (198 de lei lunar), ci ca in timp ce cheltuielile cu impozitele s-au marit, cele cu alimentele s-au micsorat cu 3,8%. Astfel ele mai au pondere de doar 18,6% in cheltuielile totale, fata de 20,2% in trimestrul corespunzator din 2014.

De aici se observa clar ca salariatii romani au mancat mai putin ca sa-si poata plati taxele, fiindca reamintim ca, de la 1 aprilie 2014, cand la toti europenii benzina se ieftinea datorita scaderii pretului petrolului, la noi se scumpea din cauza supraaccizarii. Situatie care este relevata, de altfel, in comunicatul de PIB aferent primului trimestru: taxelor nete pe produs (accize, TVA etc) s-au marit cu 13,9% in trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014 (fata de datele provizorii anterioare care evidentia o crestere cu 12,4% si determinau un avans al deflatorului PIB cu 3%, fata de 3,8% acum).

Si, de fapt, toti romanii au cumparat mai putine alimente ca sa poata achita taxe, deoarece cheltuielile lor cu mancarea s-au redus cu 2% in trimestrul I 2015, fata de trimestrul I 2014.

Sigur ca atunci cand taxele pun mai mare presiune asupra buzunarelor oamenilor si a mediului de afaceri, economia subterana reprezinta un refugiu. Si astfel se explica de ce masurile administrative de reducere a platilor cash s-au dovedit un esec. Numerarul in afara sistemului bancar a continuat sa creasca si dupa aplicarea lor, in luna mai, pana la nivelul record de 43,23 de miliarde de lei sau 16,62% din totalul masei monetare atins in iulie 2015.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review