Populismul face primele victime in sectorul bancar maghiar

 

Banca centrala de la Budapesta va prelua controlul asupra MKB Bank, recent cumparata de statul ungar de la compania-mama Bayerische Landesbank (BayernLB), a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, si va construi o "plasa de siguranta" in jurul acesteia. Acesta a adaugat ca banca, macinata de pierderi mari, va trece printr-un proces amplu de reorganizare, cat si printr-unul de curatare a portofoliului de active, plin de credite neperformante.

Guvernatorul a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de premierul ungar, Viktor Orban.

Matolcsy a tinut sa precizeze ca banca centrala de la Budapesta va sustine MKB Bank, aflata acum in proprietatea statului, cu propriul sau bilant, urmand sa garanteze lichiditatea integrala a acesteia. El a mai spus ca, in cadrul procesului de reorganizare a bancii, activele neperformante vor fi separate de cele de calitate, prin crearea unei "banci rele", prin intermediul careia va fi curatat bilantul MKB.

Mai mult, Matolcsy a spus ca, dupa finalizarea procesului de restructurare, MKB ar putea fi reprivatizata, una dintre variantele luate in calcul fiind listarea la bursa de valori de la Budapesta. Guvernatorul nu a oferit nici o estimare privind costurile restructurarii MKB.

"Exista o lipsa de incredere in bancile controlate de stat. Singurul motiv pentru care guvernul Ungariei isi asuma un rol la MKB este facilitatea reorganizarii bancii. Statul nu are de gand sa ramana actionar pe termen lung. De asemenea atat pentru MKB, cat si pentru clientii bancii, garantiile oferite de banca centrala ofera o siguranta mai mare decat utilizarea resurselor bugetare", a declarat, la randul sau, premierul Viktor Orban.

La inceputul lunii trecute, banca centrala a Ungariei a plasat sub investigatie o banca cu capital unguresc si a interzis, totodata, temporar, clientilor acesteia sa-si retraga depozitele din banca, din cauza scaderii ingrijoratoare a capitalurilor proprii ale acesteia. In plus, institutiei de credit i s-a interzis sa preia depozite, sa acorde imprumuturi si sa subscrie garantii.

Este vorba despre Szechenyi Bank, controlata in proportie de 51% de catre seful Oficiului pentru Datorie Publica din Ministerul de Finante de la Budapesta, restul de 49% din actiuni fiind detinute de statul ungar. La inceputul acestui an, Szechenyi Bank s-a declarat dispusa sa preia atat divizia din Ungaria a Erste Bank, cat si pe cea a Raiffeisen Bank, doua dintre principalele institutii de credit cu capital strain din Ungaria.

O alta banca straina care ar putea fi preluata de statul ungar este Budapest Bank, controlata in prezent de americanii de la General Electric.

La aceeasi conferinta de presa, Orban a declarat ca guvernul sau se afla in discutii cu cele mai mari banci straine din Ungaria, Erste si Raiffeisen, pentru stabilirea unui "parteneriat strategic" cu acestea, fara sa ofere alte detalii.

Este o continuare a tonului prietenos adoptat in ultima vreme de Viktor Orban fata de sectorul bancar. Recent, acesta a spus ca are in plan relaxarea anumitor reglementari care afecteaza bancile, cu conditia ca sectorul bancar sa-si majoreze finantarile acordate in Ungaria.

"Vrem sa usuram povara pusa asupra bancilor, iar la schimb, ele sa-si mareasca cu cateva ordine de marime finantarea acordata economiei. O solutie stabila pe termen lung ar fi in interesul tuturor", a declarat Orban. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, una dintre solutiile posibile vizate ar fi reducerea taxei speciale asupra activelor bancilor.

Banca Nationala a Ungariei a publicat de curand primele statistici cu privire la pierderile consemnate de sectorul bancar din tara vecina in urma implementarii obligatiei de reconvertire a creditelor denominate initial in valuta, in special franci elvetieni, in moneda nationala.

Potrivit sursei citate, sistemul bancar din Ungaria a consemnat pierderi totale de peste 140 de milioane de euro in trimestrul al treilea al anului. Pierderile s-au datorat chiar schemei de reconvertire in forinti a imprumuturilor in valuta. In absenta acesteia, la nivel agregat, bancile din Ungaria ar fi consemnat profit. In absenta efectelor acestei scheme, care a generat nevoi de provizionare foarte mari, sectorul bancar unguresc ar fi consemnat un profit agregat de peste 325 de milioane de euro.

Cele mai ample pierderi au fost consemnate de cele mai mari banci straine din Ungaria, respectiv Erste – 228 milioane euro, si Raiffeisen – 204 milioane euro.

Procesul de reconversie in moneda nationala a creditelor in valuta a influentat negativ si capacitatea de finantare a economiei de catre banci. Datele bancii centrale a Ungariei arata ca, in al treilea trimestru al anului, creditul neguvernamental s-a redus cu peste 3% fata de perioada similara a anului trecut.

Totodata, subsidiarelor din Ungaria li s-au redus liniile de finantare de la bancile-mama occidentale, astfel incat au fost nevoite sa se bazeze mai mult pe resurse atrase pe plan local. Astfel, volumul depozitelor atrase de sectorul bancar unguresc a crescut cu 8% in T3 2014, fata de T3 2013.

Asta nu este insa totul. Banca centrala de la Budapesta estimeaza valoarea totala a pierderilor pe care urmeaza sa le consemneze bancile unguresti in urma reconversiei creditelor in valuta la peste 2,55 miliarde euro.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review