Se inaspreste legislatia europeana privind securitatea platilor online

 

Autoritatea Bancara Europeana (European Banking Authority - EBA) a emis, recent, un ghid de orientari pentru bancile si procesatorii de plati online din Uniunea Europeana, document care prevede inasprirea reglementarilor privind securitatea platilor prin intermediul Internetului in spatiul comunitar.

Potrivit documentului citat, furnizorii de servicii de plati prin Internet vor trebui sa-si intareasca procedurile de securitate pana in luna august a anului viitor, pentru a combate recrudescenta cazurilor de fraude financiare online.

Cele mai recente date statistice ale Bancii Centrale Europene arata ca, in 2012, pierderile generate de fraude legate de plati online cu cardul s-au ridicat la 794 milioane de euro, in crestere cu 2% fata de anul anterior.

Ghidul de orientari publicat de EBA le cere procesatorilor de plati online sa-si intareasca procedurile de identificare pe care trebuie sa le parcurga clientii inainte de a efectua cu succes plati prin intermediul Internetului. In plus, documentul le cere procesatorilor sa ofere mai multa asistenta clientilor in cazul aparitiei de fraude online si sa initieze programe de comunicare si educatie care sa sporeasca gradul de constientizare al clientilor cu privire la riscurile efectuarii de plati prin Internet.

Printre altele, EBA vrea ca toti procesatorii de plati online sa implementeze proceduri de autentificare in doi pasi (Two-factor Authentification) a clientilor care vor sa efectueze operatiuni financiare prin intermediul Internetului.

In legatura cu protectia datelor personale ale clientilor, EBA precizeaza ca ghidul sau de orientari prevede ca procesatorii de plati trebuie sa-i incurajeze pe comerciantii online sa nu retina si sa nu stocheze nici un fel de date sensibile legate de platile efectuate si, in plus, sa implementeze masuri de protectie a acestor date. Mai mult, procesatorii de plati trebuie sa monitorizeze comportamentul comerciantilor online si sa le impuna prin contract implementarea de masuri de protectie a datelor personale ale utilizatorilor, sub sanctiunea rezilierii contractelor.

Totodata, UE isi revizuieste Directiva privind Serviciile de Plati, scopul fiind acela ca reglementarile in domeniu sa devina mai sigure, mai competitive si mai "prietenoase" cu consumatorii. In urma revizuirii, Directiva ar putea contine norme mai exigente, insa acestea nu vor intra efectiv in vigoare decat in 2017 sau 2018.

"Ghidul de orientari al EBA furnizeaza baza legala pentru crearea unui mediu corect de reglementare pentru toti jucatorii de pe piata procesarii de plati din UE", a declarat seful diviziei de protectie a consumatorilor din cadrul EBA, Geoffroy Goffinet.

Inmultirea semnificativa a cazurilor de fraude bancare online vine in paralel cu declinul infractionalitatii bancare "clasice", conventionale, aflata in cel de-al patrulea an consecutiv de scadere. Potrivit datelor Federatiei Bancare Europene, anul trecut, cele 32 de state europene reprezentate in organizatie au raportat in total un numar de 2.347 de cazuri de jafuri de banci, cu 11% mai putine decat in 2012. De asemenea, s-au consemnat 175 de atacuri asupra vehiculelor transportatoare de cash, in scadere cu 29% fata de anul anterior.

Ghidul de orientari al EBA a fost elaborat in colaborare cu Forumul European pentru Securitatea Platilor Retail, o structura de colaborare la care participa banci centrale si institutii de reglementare a industriei de procesare de plati din Europa. Bancile centrale locale vor fi cele care vor obligatia de a supraveghea implementarea normelor cuprinse in ghidul de orientari.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review