Marea Britanie isi trage regina in plastic

 

 

De anul viitor, Marea Britanie va introduce in circulatie primele bancnote de plastic, un proiect pe care Banca Angliei il ia in calcul inca de acum cativa ani. Proiectul va fi insa mai intai implementat in Scotia.

 

Astfel, in martie 2015, Clydesdale Bank va pune in circulatie in Scotia bancnote din plastic de 5 lire sterline, in suma totala de doua milioane de lire sterline.

 

 

1  75025357 fiverforth

 

 

Evenimentul va avea si o incarcatura nationalista, intrucat intrarea in circulatie a acestor bancnote din plastic a fost programata sa coincida cu aniversarea a 125 de ani de la darea in functiune a podului feroviar Forth Bridge, din estul Scotiei, in 1890.

 

 

1 bis plastic-banknotes

 

 

Lansarea bancnotei de catre cei de la Clydesdale Bank este menita sa marcheze si nominalizarea, anul acesta, a podului feroviar Forth Bridge pentru admiterea pe lista monumentelor protejate a UNESCO.

 

 

2 s1.reutersmedia.net

 

 

Bancnota de plastic de 5 lire sterline care va fi lansata anul viitor in Scotia va fi mai mica ca dimensiuni decat cea similara aflata in prezent in circulatie.

 

Pe una dintre fete va fi infatisat podul Forth Bridge, iar pe cealalta – portretul lui Sir William Arrol, unul dintre cei mai mari ingineri ai Scotiei, a carui companie a construit obiectivul, ce face legatura intre orasele Edinburgh si Fife.

 

 

3 Five5-Dollars-1992-1996-Australia-Polymer-Plastic-1020x1024

 

 

Cei de la Clydesdale Bank au precizat ca noua bancnota va contine elemente de securitate de tip Spark Orbital, ceea ce reprezinta o premiera in Marea Britanie.

 

Lucrurile nu se vor opri aici. In urma cu doua luni, Banca Angliei a semnat un contract cu compania De La Rue pentru tiparirea si punerea in circulatie a unor bancnote din plastic in intreagul Regat Unit, inclusiv Anglia.

 

 

4 images

 

 

Prima emisiune de bancnote din plastic a Bancii Angliei va fi lansata in 2016 si va consta tot intr-o serie cu valoarea de 5 lire, pe care va fi reprezentat Winston Churchill.

 

 

5 Polymer-five-pound-note-008

 

 

Ulterior, in 2017, va fi lansata o emisiune de bancnote cu valoarea de 10 lire reprezentand-o pe scriitoarea Jane Austen.

 

Initiativa ii apartine chiar guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney, de nationalitate canadiana si fost guvernator al bancii centrale a Canadei, tara care a inceput sa utilizeze bancnotele din plastic in 2011.

 

 

6 israel2

 

 

In ultimii trei ani, Banca Angliei a desfasurat un proiect de cercetare privitor la materialele pe care sunt tiparite bancnotele. In urma studiului, a reiesit ca tiparirea pe plastic prezinta beneficii consi­derabile, atat din punc­tul de vedere al durabilitatii si calitatii bancnotelor, cat si al securitatii pe care publicul o asociaza cu bancnotele emise de institutie.

 

 

7 Fiji

 

 

Astfel, studiul a indicat faptul ca bancnotele tiparite pe plastic sunt mai rezistente la mizerie si umezeala, ramanand astfel mai curate timp mai indelungat decat bancnotele de hartie, prezinta o siguranta sporita, fiind mai dificil de falsificat, si in plus sunt de 2,5 ori mai rezistente decat cele de hartie.

 

 

9 tari cash

 

 

In acelasi timp, studiul a demonstrat ca bancnotele din plastic au un impact mai redus asupra mediului si presupun costuri mai mici decat cele din hartie. Fiind subtiri si flexibile, acestea incap mai usor in portofelele oamenilor.

 

 

rupee

 

 

Banca Angliei se asteapta ca, in urma introducerii bancnotelor de plastic, sa faca economii de 100 de milioane de lire sterline in zece ani.

 

Romania este, deocamdata, singura tara europeana care a trecut cu totul la bancnotele din plastic, incepand cu anul 1999.

 

 

8 romania-500lei-b

 

 

Printre statele care si-au inlocuit integral bancnotele de hartie cu cele din plastic se numara Brunei, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee, Vietnam, Fiji, Mauritius, Canada, Israel si Kuweit.

 

Kuweitul si-a lansat bancnotele din plastic chiar vara aceasta, cu ocazia Ramadanului.

 

 

10 kuwait


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review