Reconversia in forinti si compensatiile pentru clauze abuzive nu-i vor salva pe debitorii bancilor din Ungaria

 

Reconversia in forinti a imprumuturilor luate in valuta si compensatiile platite de banci clientilor pentru clauze abuzive din contractele de creditare, masuri dictate de guvernul de la Budapesta, nu-i vor salva pe clientii bancilor din Ungaria, scrie publicatia maghiara Portfolio.

Potrivit calculelor publicatiei, pe baza datelor bancii centrale din Ungaria, reconversia in forinti a imprumuturilor luate in valuta si compensatiile platite de banci clientilor pentru clauze abuzive din contractele de creditare vor reduce, in medie, cu doar 16% sumele totale datorate de debitori bancilor.

"Masurile luate de guvern vor reduce mai intai obligatiile accesorii reprezentand comisioane, taxe si dobanzi neplatite si doar apoi vor incepe sa reduca principalul datoriilor, daca va mai ramane ceva de redus. Aceste masuri vor reduce datoria totala a debitorilor, in medie, cu doar 16%, ceea ce nu este suficient pentru iesirea din incapacitate de plata a celor mai multi dintre clientii cu imprumuturi in valuta, iar problema creditelor neperformante va ramane in continuare nerezolvata", se arata intr-o analiza a Portfolio.

Concluzia analizei incurajeaza interpretarea, impartasita de mai multi analisti, potrivit careia masurile de "protectia consumatorilor" luate de guvernul lui Viktor Orban au avut de fapt ca scop, pe langa efecte populist-electorale, impovararea sectorului bancar controlat de investitori straini.

De altfel, cu o saptamana inainte de anuntarea noilor masuri, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca guvernul sau poarta discutii pentru achizitia de catre stat a unor banci cu capital strain, tinta fiind aceea ca statul ungar sa ajunga sa controleze peste 50% din sistemul bancar, procentul putand ajunge si la 60%. Surse citate de Reuters sustin ca, printre bancile care ar putea parasi astfel Ungaria, se numara Erste, Raiffeisen si Intesa Sanpaolo.

Deocamdata, reprezentantii respectivelor banci au negat ca ar avea astfel de planuri. Insa banca germana Bayern LB a anuntat deja ca va vinde statului subsidiara din Ungaria, MKB. O alta banca straina care ar putea fi preluata de statul ungar este Budapest Bank, controlata in prezent de americanii de la General Electric. Orban a mai spus ca, dupa ce bancile straine ar fi cumparate de stat cu bani publici, acestea ar urma sa fie oferite spre cumparare investitorilor autohtoni.

Pe de alta parte, culmea ironiei, la inceputul lunii trecute, banca centrala a Ungariei a plasat sub investigatie o banca cu capital unguresc si a interzis, totodata, temporar, clientilor acesteia sa-si retraga depozitele din banca, din cauza scaderii ingrijoratoare a capitalurilor proprii ale acesteia. In plus, institutiei de credit i s-a interzis sa preia depozite, sa acorde imprumuturi si sa subscrie garantii.

Este vorba despre Szechenyi Bank, controlata in proportie de 51% de catre seful Oficiului pentru Datorie Publica din Ministerul de Finante de la Budapesta, restul de 49% din actiuni fiind detinute de statul ungar.La inceputul acestui an, Szechenyi Bank s-a declarat dispusa sa preia atat divizia din Ungaria a Erste Bank, cat si pe cea a Raiffeisen Bank, doua dintre principalele institutii de credit cu capital strain din Ungaria.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review