Cristian Paun: Politica monetara oricare ar fi ea - tintim preturi, tintim agregate – nu creeaza locuri de munca, nu rezolva problema antreprenorilor, trebuie sa fim atenti sa nu incurce foarte mult economia reala

 

Imi amintesc ca l-am intrebat la o conferinta de presa pe domnul profesor universitar Cristian Paun daca i se pare mai potrivita o tintire a agregatelor monetare sau o tintire a inflatiei?

Iata ce mi-a raspuns:

"In primul rand eu nu cred ca preturile in economie trebuie sa fie stabile si in cazul acesta nu cred ca trebuie sa tinteasca cineva ceva ce este natural instabil in economie.

Iar tintirea inflatiei are probleme nu doar pe partea de inflatie, ci si pe partea de instrumente prin care banca centrala poate tinti inflatia.

In legatura cu agregatele monetare voi recurge la un exemplu ca sa punctez mai bine. Atunci cand Banca Nationala emite 1.000 de lei lichizi, ei se duc in sistemul bancilor, care opereaza cu rezerve fractionare.

Bancile au depozite la vedere pe care le imprumuta in functie de viteza de rotatie a banilor, adica imprumuta de cateva ori banii aceia la mai multi indivizi. Si atunci cei care lucreaza in bancile centrale nu stiu ce efect pot produce 1.000 de lei ulterior in sistemul bancilor comerciale care opereaza cu rezerve fractionare.

De asta se si spune aici raspicat ca o buna parte din expansiunea monetara nu tine de banca centrala, si ca are putere limitata atat pe partea de agregate, cat si pe cea de inflatie. Parerea mea este ca noi ar trebui cumva sa incercam sa dam o importanta mai mica politicilor monetare in a salva economia.

Eu cred ca trebuie sa gasim calea unor politici economice, pentru ca pana la urma degeaba tot aplicam politici de acestea de stabilizare monetara fortata pe partea de preturi, curs de schimb, agregate monetare, daca economia sufera in alta parte.

Politica monetara oricare ar fi ea - tintim preturi, tintim agregate – nu creeaza locuri de munca, intr-o economie de piata nu rezolva problema antreprenorilor, nu creeaza antreprenori, nu face nimic... E o iluzie pe care daca o intretinem s-ar putea sa batem destul de mult pasul pe loc. Trebuie sa fim atenti ca politica monetara sa nu incurce foarte mult economia reala".

Domnul Cristian Paun a adaugat la cele spuse atunci: "In economie nimic nu este zero, nimic nu e gratuit. De ce ar fi gratuit capitalul?".


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review