A murit creatorul euro: Alexandre Lamfalussy

Alexandre Lamfalussy, unul dintre cei mai importanți artizani ai uniunii monetare europene, a murit la vârsta de 86 de ani.

Atunci când a devenit primul președinte al Institutului Monetar European, strămoșul Băncii Centrale Europene, Lamfalussy era deja conștient de magnitudinea provocărilor cu care succesorii săi urmau să se confrunte. Lamfalussy a ajuns la Frankfurt în 1994 venind de la Basel, unde petrecuse 10 luni în sediul central al Băncii Reglementelor Internaționale, așa-numita bancă a băncilor centrale, unde lucrase anterior ca angajat.

Acolo, a lucrat la elaborarea fundamentelor viitoarei Bănci Centrale Europene, fiind sprijinit doar de câțiva colaboratori, în timp ce liderii politici europeni erau ocupați să se certe pe tema capitalei europene unde urma să-și aibă sediul noua instituție.

Când Institutul Monetar European s-a mutat în Eurotower, clădirea zgârie-nori din Frankfurt, echipei de 150 de experți condusă de Alexandre Lamfalussy i s-a dat sarcina de a elabora structura uniunii monetare europene, după modelul stipulat de Tratatul de la Maastricht. Lamfalussy cunoștea extrem de bine tratatul. Ca manager general al Băncii Reglementelor Internaționale fusese membru al Comisiei Delors, formată din bancheri centrali, care direcționase din umbră crearea uniunii monetare.

Ambiția politică a cancelarului Helmut Kohl a făcut echipă bună cu expertiza tehnică a lui Lamfalussy, reușind să traverseze cu succes perioadele în care ideea monedei unice europene era privită cu antipatie atât la Bonn, cât și în alte capitale din Europa. Și, deși prin excelență un tehnocrat, Lamfalussy avea suficientă înțelepciune ca să-și dea seama că un guvernator al Băncii Centrale Europene trebuie să fie capabil să facă față și meandrelor politicii.

"Chiar dacă definești această funcție într-o modalitate tehnică foarte strictă, ea are conotații politice foarte adânci. Încerc să mă folosesc de calmul relativ din prezent pentru a face instituția să funcționeze. Dacă și când va izbucni o criză, vom vedea cât de capabil voi fi să o gestionez", declarat Lamfalussy, pentru Financial Times, la preluarea postului.

A părăsit instituția în 1997 fără să se fi confruntat cu nici o criză majoră. Însă astăzi, când BCE este ținta celor mai violente proteste anti-austeritate, dar și a criticilor economiștilor germani, potrivit cărora politica băncii centrale este mult prea laxă, cuvintele de atunci ale lui Lamfalussy s-au dovedit a fi profetice.

După ce a fost înlocuit în fruntea Institutului Monetar European de către Wim Duisenberg, care ulterior a devenit primul guvernator al BCE, Lamfalussy a contribuit la crearea pieței unice europene de servicii financiare, punând la punct noi procese de reglementare în acest scop.

Baronul Alexandre Lamfalussy s-a născut la Kapuvar, în Ungaria, pe 26 aprilie 1929. A fugit în Belgia la 20 de ani, pentru a scăpa de comunism. Și-a perfecționat cunoștințele de limbă engleză în timpul studiilor de la Nuffield College din Oxford, în anii 50.

"Este capabil să formuleze chestiuni economice în limbajul celor mai elegant și, totodată, să fie vag arogant folosind un accent tăios, Edwardian", spune David Marsh, directorul OMFIF, un forum al băncilor centrale și companiilor financiare, totodată istoric al proiectului monedei euro.

După ce a lucrat ca economist de bancă, dar și ca cercetător științific, Lamfalussy a condus Banque de Bruxelles la mijlocul anilor 70. Ulterior, în 1976, s-a alăturat Băncii Reglementelor Internaționale, la început ca șef al prestigiosului departament monetar și economic al băncii. A devenit director general în 1985, poziție pe care a păstrat-o până în 1993, când și-a început activitatea la Institutul Monetar European.

La Institut, Lamfalussy a creat, practic, Banca Centrală Europeană, așa cum arată ea astăzi. Toate mecanismele rutinei de zi cu zi ale eurosistemului, sistemul paneuropean de plăți și compensări, au fost puse la punct sub conducerea sa, ca și principalele instrumente de strategie și implementare de politici ale BCE.

"Regretăm profund dispariția unui foarte drag prieten și fost coleg", se arată într-un anunț public al BCE.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review