Creditul guvernamental a avansat cu 0,36% din PIB in luna in care au avut loc alegerile

Numerarul in afara sistemului bancar a avut un ritm dublu de crestere in noiembrie 2014 (3,6%), fata de cel al masei monetare (M3), dar si aceasta din urma a inregistrat cel mai important salt lunar din 2014 (1,9%).

Extensia de masa baneasca nu s-a coroborat insa doar cu cea a numerarului, ci si cu aceea a creditului guvernamental (2,9%).

Majorarea M3 din noiembrie a constituit o treime din cea vazuta in ultimele 12 luni (6,1%), cea a numerarului un sfert din cea anuala (13,2%), iar cea a imprumuturile contractate de stat – jumatate (6,3%).

In cifre absolute, masa baneasca s-a majorat cu 4,7 miliarde de lei, iar din aceasta numerarul in plus a reprezentat 1,39 miliarde, care, dupa toate probabilitatile, a alimentat economia subterana.

Creditul guvernamental s-a suplimentat cu 2,4 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 0,36% din PIB.

 

Tabel bengos

 

Din pacate, banii noi ajunsi pe piata nu au finantat si sectorul privat, deoarece creditul neguvernamental a scazut cu 0,1% in ultima luna de toamna.

Mentionam ca majoritatea statelor si-au relaxat masele monetare in ultima perioada.

Autoritatea emitenta a euro, Banca Centrala Europeana, a anuntat ca va recurge la quantitative easing – QE, din 2015, dupa ce a dus dobanda-cheie aproape de zero.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review