Toti ungurii risca sa sufere din cauza reconversiei in forinti a creditelor in valuta

 

In 2011, guvernul de la Budapesta aobligat bancile sa converteasca imprumuturile in franci elvetieni in forinti, cursul de schimb al conversiei fiind impus de stat la un nivel aflat sub cel al pietei.

Ulterior, vara aceasta, autoritatile din Ungaria au decis ca, incepand de anul viitor, sa converteasca toate imprumuturile in valuta ale populatiei in forinti, obiectivul fiind acela de a reduce semnificativ ratele lunare.

In plus, in septembrie s-a anuntat ca bancile din Ungaria ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor circa 1.000 de miliarde forinti (3,17 miliarde euro), dupa ce guvernul premierului Viktor Orban a extins obligatiile institutiilor financiare legate de modificarea unilaterala a contractelor de creditare.

Toate bune si frumoase, insa cine va suporta costurile tuturor acestor masuri luate in favoarea clientilor bancilor? Corect ar fi ca nimeni sa nu sufere in afara de bancile insesi, insa din pacate lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

La finalul lunii trecute, banca centrala a Ungariei a anuntat oficial ca exista riscul ca preschimbarea creditelor in valuta in imprumuturi in forinti sa puna mari presiuni de depreciere asupra forintului, spre prejudiciul intregii populatii a Ungariei si, de asemenea, al economiei ungare in intregul ei.

De ce? Pentru a obtine fondurile necesare acordarii de credite in euro sau franci elvetieni, bancile s-au imprumutat la randul lor in aceste valute straine. Institutiile de credit rambursau aceste imprumuturi din ratele lunare achitate de clientii lor. Insa daca creditele vor fi reconvertite din valuta in forinti, bancile raman fara sursa de rambursare a propriilor imprumuturi in euro sau franci elvetieni.

Intrucat nu se pune problema sa nu-si ramburseze aceste imprumuturi, institutiile de credit din Ungaria vor fi nevoite sa vanda forinti si sa cumpere moneda straina de pe piata valutara.

In acest fel, cererea de valuta va creste foarte mult, iar efectul va fi deprecierea semnificativa a monedei nationale ungare, forintul. "Conversia creditelor in valuta in forinti va genera cerere de valuta. Ca o consecinta a conversiei creditelor in moneda straina, bancile vor avea pozitii valutare deschise. Aceste pozitii trebuie inchise, pentru acoperirea riscului valutar. Pentru a-si inchide pozitiile valutare, bancile vor achizitiona moneda straina", spune banca centrala a Ungariei.

Pentru a incerca sa reduca cat de cat riscul de depreciere a forintului cauzat de reconversia creditelor in valuta, banca centrala de la Budapesta a decis sa ia o masura extrem de neconventionala si care comporta la randul sau riscuri: a anuntat ca va utiliza in acest scop rezervele sale internationale de valuta.

Mai precis, banca centrala le va imprumuta bancilor comerciale, din rezerva valutara. sumele in moneda straina necesare inchiderii pozitiilor lor valutare, respectiv rambursarii imprumuturilor contractate de banci in valuta.

"Este foarte important ca conversia creditelor in valuta sa se faca fara nici un fel e depreciere tangibila a forintului", a declarat unul dintre directorii executivi ai bancii centrale a Ungariei, Marton Nagy.

Imprumuturile bancii centrale a Ungariei catre bancile comerciale vor incepe luni, 13 octombrie, iar intr-o prima faza va fi alocata in acest scop o suma echivalenta cu 3 miliarde de euro.

Asta in conditiile in care, la sfarsitul lunii august, rezerva valutara a Ungariei se cifra la 35,54 miliarde euro, iar suma totala de care bancile ar avea nevoie pentru a reconverti in forinti toate creditele acordate in valuta este estimata de banca centrala intre 9 si 11 miliarde de euro.

Banca centrala a dat asigurari ca aceste imprumuturi catre banci nu vor afecta rezerva valutara a tarii astfel incat aceasta sa scada sub pragurile minime impuse de institutiile financiare internationale si afectand increderea investitorilor straini, intrucat bancile vor fi obligate sa redepoziteze tot la banca centrala acea parte din valuta imprumutata pe care o vor utiliza dupa o perioada mai lunga de timp, pentru a-si rambursa imprumuturile pe termen lung.

Insa perceptia investitorilor straini poate fi imprevizibila, iar o pierdere brusca de incredere ar afecta grav Ungaria, mai ales ca guvernul Orban este deja notoriu pentru masurile sale populiste antibusiness.

A mai ramas o singura precizare de facut pentru politicieni, care ar fi in stare sa intrebe cu tupeu maxim: Bine, dar de ce e nociva deprecierea monedei nationale?

Dupa cum romanii stiu foarte bine pe pielea lor, atunci cand se depreciaza leul se scumpesc multele marfuri din import care intra in consumul lor si devin mai piperate facturilor in euro la utilitati, precum cele la telefonul mobil, chirii etc.

Iar reducerea puterii de cumparare, a consumului, ar interveni intr-o perioada in care economia deja se va afla intr-o incetinire vizibila.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review