Euro s-a depreciat masiv dupa decizia BCE de a scadea dobanda-cheie

 

BCE a redus dobanda de politica monetara in zona euro la un nou minim record, in incercarea de a stimula economia zonei, care stagneaza in prezent, si de a evita pericolul deflatiei, scrie si Agerpres, citand AFP si Reuters.

 

Autoritatea monetara a zonei euro va lansa in octombrie, doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din euroland si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a impulsiona cresterea economica si a incuraja creditarea, a anuntat presedintele BCE, Mario Draghi, dupa sedinta de politica monetara a institutiei.

 

 

 

3 deflation

 

 

 

El a dezvaluit ca decizia de reducere a dobanzii de referinta la un nou minim record precum si cea referitoare la introducerea de noi masuri de politica monetara nu au fost luate in unanimitate.

 

Si, in mare parte, decizia a luat prin surprindere piata din moment ce doar sase din 57 de analisti intervievati de Bloomberg au anticipat corect reducerea dobanzii cheie cu 0,1 puncte procentuale. Ceilalti au estimat ca dobanda va fi mentinuta la nivelul de 0,15%.

 

Cu toatea acestea, la o reuniune a guvernatorilor bancilor centrale, organizata la Jackson Hole (Statele Unite), in urma cu zece zile, Draghi s-a declarat ingrijorat de scaderea semnificativa a anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, adaugand ca BCE este gata sa-si ajusteze si mai mult politica monetara prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile. Observatorii au interpretat aceste declaratii ca un semnal ca BCE este gata sa lanseze un program masiv de achizitionare de active (denumit Quantitative Easing sau QE), similar celui derulat in SUA de Rezerva Federala.

 

 

Evolutia cursului euro-dolar in ultimii 10 ani

1 EUR

Sursa:BCE

 

 

Salut keynesist de la FMI catre BCE

 

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat „ferm” masurile BCE – informeaza EFE - spunand ca „vor ajuta la contracararea pericolului reprezentat de perioada lunga cu inflatie scazuta”.

 

Draghi a recunoscut riscurile reprezentate de inflatia scazuta pentru zona euro si a anuntat ca BCE si-a redus previziunile de inflatie cu o zecime, pana la 0,6%, pentru acest an, dar si pe cele de crestere a PIB.

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a stagnat - in al doilea trimestru al acestui an - spre deosebire de economiile SUA si Marii Britanii, in timp ce in luna august rata anuala a inflatiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

 

Pe fondul deciziei BCE euro s-a depreciat masiv, de la peste 1,31 dolari, la putin peste 1,29, aceasta fiind cea mai puternica depreciere zilnica din ultimii trei ani.

 

Nu BCE trebuie sa scada dobanzile, ci politicienii taxele

 

Si totusi, in ciuda hotararilor BCE, care au socat pietele, e posibil ca bancile sa considera - mai departe - ca e mai sigur sa finanteze statul in loc sa acorde credite sectorului privat, iar oamenii de afaceri sa prefere sa-si sacrifice profiturile si sa stea cu banii in depozite bancare. De ce n-au ei incredere sa investeasca?

 

Pentru ca politicienii incearca sa-i convinga pe bancheri sa reia creditarea, dar ei insisi nu se gandesc nicio clipa sa relaxeze fiscalitatea, ba chiar o inaspresc atunci cand majoreaza accizele pe tigari si pe benzina, pana cand distribuitorii din domeniu ajung sa stranga mai multi bani pentru stat decat pentru propriii actionari.

 

Reluarea cresterii economice depinde, intr-adevar, de consum si investitii. Dar calea prin care sa se obtina nu are legatura cu scaderea dobanzilor, ci cu reducerea taxelor. Ca sa achizitionezi ceva acum trebuie sa fii sigur ca nu te costa, fiindca altfel nu cumperi. Iar pe baza unor dobanzi mai degraba inalte decat joase se pot gestioneaza foarte strans cheltuielile.

 

Din pacate nu asta se intampla, ci politicienii accizeaza mai mult benzina si tigarile. Adica, apeleaza la selectie adversa si hazard moral si-i taxeaza pe cei care pot. Pentru a fi “eficienti” ei se folosesc de lanturile cu cea mai buna logistica in distributie si de taxarea la sursa.

 

Iar cand se va scumpi mai departe benzina, caci pretul ei nu se va opri din crescut, o sa vedeti ca va fi tratata precum tutunul. In apropierea pompelor vor aparea afise imense pe care va scrie: “Benzina omoara, mergi cu bicicleta.”

 

 

Evolutia cursului euro-leu in ultimii 10 ani

2 RON

Sursa: BCE

 

 

E limpede. Oamenii politici arata ca pentru ei e important sa incaseze o suma de bani, indiferent de unde vine, si asa se ajunge sa se erodeze productivitatea celor taxati si sa se impoziteze saracia. Asta vadeste ca Uniunea Europeana e interesata doar de acoperirea economica a riscurilor politice, chiar daca economia functioneaza defectuos.

 

Cu alte cuvinte, legislatia si taxarea au drept scop numai tainuirea greselilor politicienilor. Si din acest motiv se ajunge la absurditati. Cum ar fi ca niste antreprenori - ca aceia ce distribuie benzina si tigari - sa se transforme in agenti fiscali.

 

Iar intr-un mediu economic atat de ostil cei ce au bani stau cu ei la banca si prefera chiar dobanzi negative, decat sa piarda mai mult investind in economia reala.

 

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review