Ce inseamna ca agentiile de rating au scos Romania din categoria "junk"?

 

Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit la jumatate lunii mai a acestui an calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.

O stire cu parfum pozitiv, dar ce inseamna de fapt acest lucru? Atunci cand acorda calificative unei tari, agentiile de rating evalueaza, de fapt, capacitatea acesteia de a-si plati datoriile. Si este vorba de datoriile propriu-zise ale statului respectiv, adica ale guvernului, nu de cele ale entitatilor private, fie ele companii sau persoane fizice.

In consecinta, imbunatatirea calificativului suveran al Romaniei inseamna ca agentia de rating considera ca exista in prezent mai multe motive pentru a avea incredere in capacitatea guvernului de la Bucuresti de a-si onora datoriile contractate prin emisiuni de titluri de stat.

Asta inseamna, pe de o parte, ca economia romaneasca va continua sa creasca, generand venituri impozabile in crestere, cu care statul sa isi poata plati datoriile. Asta inseamna, de asemenea, ca agentia de rating considera ca raportul dintre veniturile si cheltuielile statului nu da, pentru moment, motive de ingrijorare.

In plus, potrivit S&P, rata crescuta de atragere a fondurilor europene ar trebui sa asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind si mai mult reducerea indatorarii externe.

In parte, declinul indatorarii externe a Romaniei se datoreaza sectorului financiar, unde bancile straine au repatriat fonduri semnificative incepand din 2009, noteaza agentia de rating.

Consecinta ar fi ca statul roman ar putea ajunge sa se imprumute la costuri mai mici, intrucat va spori cererea pentru titluri de stat ale Romaniei.

Potrivit unei note catre investitori a grupului austriac Erste, imbunatatirea ratingului de catre S&P ar putea creste apetitul investitorilor straini pentru obligatiunile in moneda straina ale Romaniei, dar si pentru cele in lei, intr-o masura mai redusa, insa.

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review