2% nu inseamna volatilitate

 

Analistii cand comenteaza evolutiile de pe pietele internationale discuta din doua in doua fraze de volatilitate.

Dupa care ramasi cu acest tic - precum Charlot in “Timpuri Noi” - se apuca sa puna respectiva eticheta si pe cursul euro-leu.

Desi, la o variatie de 2% intr-un an, leul a fost de-a dreptul letargic. Si ca urmare, cursul n-a avut nicio influenta asupra balantei comerciale si a celei de plati.

 

 

1 Charlie-Chaplin-Modern-times-469x350

 

 

Acolo trebuia sa se intample ceva daca ar fi fost cu adevarat volatilitate. De aceea impune Tratatul de la Maastricht ca rata de schimb sa nu fluctueze cu mai mult de 15%.

Adica, daca anul a inceput la 4,5 lei/euro, rata de shimb ar fi trebuit sa oscileze intre 4,4 si 5,06 lei/euro ca sa se poata discuta de volatilitate. Si nu s-a vazut asa ceva.

Ca atare, rata de schimb n-a stimulat nimic, nici n-a marit deficitul comercial, nici nu l-a transformat in excedent.

Aici este insa bine de facut o precizare. Sa nu confundam contul curent, cu cel de capital. Daca prima componenta putea fi influentata de rata de schimb, dar n-a fost, fiindca n-a existat volatilitate, investitiile n-au legatura cu evolutia cursului de schimb, ci cu mediul economic.

 

 

Cursul euro - leu

2 Eur - leu

Sursa: BCE

 

 

Cu alte cuvinte, atunci cand se modifica permanent cadrul fiscal un astfel de obicei nu e in masura sa genereze incredere.

Iata un punct unde se poate discuta pe buna dreptate de volatilitate, fiindca la toti europenii s-a ieftinit benzina, doar la la noi e mai scumpa decat la inceputul anului ca urmare a majorarii accizelor.

Altfel spus, petrolul Brent, de referinta la Londra, s-a ieftinit cu o treime din iunie incoace, pretul scazand spre 70 de dolari/baril. Dar in primele 10 luni ale acestui an, combustibilii din Romania s-au scumpit cu 3%, potrivit datelor INS.

Iar daca la 2% cursul euro - leu e considerat “volatil “, ce se poate zice de euro-dolar, care a fluctuat cu 11%? Daca privim spre dinamicile din ultimele zile, euro s-a depreciat de la 1,257 dolari, la 1,239, a revenit peste 1,25, dupa care a coborat la 1,245 si a urcat din nou la 1,25, ca sa scada la 1,247.

 

 

Cursul euro-dolar

3 Eur - Usd

Sursa:BCE

 

 

Deci, cursul euro-dolar face raliuri de 1% fara sa para a destabiliza ceva, in schimb, cand leul fluctueaza cu 0,5% intr-o saptamana ori cu 2% intr-un an, devine subiect de dezbatere. Desi - reiterez - e clar ca nu are vreun impact asupra marjelor exportatorilor sau importatorilor.

Mai bine insa ne-am luam ochii de la curs si ne-am uita la dobanda de politica monetara. Fiindca degeaba a scazut la 2,75%, dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele de consum se plaseaza la 9%, iar cea la cardurile de credit la 18%-20%.

Ba mai mult, dupa ce ca dobanzile sunt decorelate de referinta, bancile se apuca sa majoreze comisioanele. Ceea ce evidentiaza ca secventa economica, in ciuda faptului ca PIB-ul creste in statistici, nu permite expansiunea business-ului.

Iar in masura in care bancile nu pot sa acorde imprumuturi noi incearca sa adauge valoare pe seama portofoliului de credite deja existent. Ceea ce il deterioreaza...

 

 

4 bancomat 76096300

 

 

Asadar, miscarea cvasiconstanta a cursului e principala problema a Romaniei? Din cauza asta nu intra investitii, nu se dau credite sau devin neperformante cele din portofoliu? Nu, nicidecum, buba e la nivelul mediului economic, agresat de fiscalitate.

Si daca de o buna bucata de vreme nu mai intereseaza pe nimeni chestiunile de natura economica, simplul fapt ca nu se mai vorbeste de ele, nu inseamna ca se rezolva.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review