Cursul de schimb la minim: 4,3815 lei/euro. Mai doreste Isarescu sa nu se aprecieze leul?

Cursul de schimb s-a redus, pe 10 iunie, la 4,3815 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele luni.

Si cu aceasta ocazie reamintesc declaratia guvernatorului BNR din prima parte a lunii mai, când a afirmat că evoluţia economiei nu a fost atât de bună încât să justifice aprecierea monedei naţionale, aceasta fiind mai degrabă o mişcare determinată de mutări de capitaluri pe pieţele emergente, şi a precizat că nu-şi doreşte întărirea leului: "Vor fi capitaluri rătăcite, ieşiri de capital din Rusia, să nu credeţi că vrea BNR să aprecieze cursul, sau cel puţin eu. Nu sunt convins că avem fundamente atât de solide şi exporturile produc atât de bine”.

Dar, mai mult, eu cred ca Rusia şi Ucraina tind să ajungă la o înţelegere, pentru că au interese economice comune, legate de distribuirea gazelor. Nu e firesc ca o potenţială reevaluare a pozitiilor in relatia Ucraina – Rusia să ne prindă cu cursul jos. Altfel vom vedem cum capitalurile pe termen scurt ies la un preţ mai redus decât au intrat. Mai ales că se apreciază şi dolarul faţă de moneda europeană, euro e cotat deja sub 1,36 dolari.

E adevarat ca probabil ca Banca Nationala a luat decizia să-şi reaşeze rezerva valutară la peste 32 miliarde de euro, unde s-a plasat pe parcursul întregului an 2013 (faţă de 30,68 miliarde, în prezent), si intentioneaza sa achizitioneze valuta la un pret mic.

Cu toate acestea, e greu de acceptat un comportament speculativ in alimentarea rezervei, pentru ca induce lipsa de predictibilitate la nivelul economiei.

http://bloguluibalan.ro/index.php/curs-valutar-in-timp-real


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review