QE se pregateste sa nu mai joace in rolul principal: pretul aurului se apropie de cel al platinei

Un prieten cu care discutam de curand mi-a spus ca a fost sunat de reprezentantii unei companii de utilitati sa-i spuna ca a capatat privilegiul de a deveni client platinum. Adica, a beneficiat de un upgrade, de la gold, la platinum.

Mi-am privit amicul in ochi si i-am zis: “Bine, dar sa stii ca ai suferit, de fapt, un downgrade, fiindca aurul e mai scump decat platina pe pietele internationale. Metalul galben se tranzactioneaza la 1.103 dolari/uncie, cel alb la 986”.

Cand i-am aratat cotatiile pe telefonul mobil, omului nu i-a venit sa creada si abia a apucat sa ingaime: “Toata lumea stie ca platina e mai scumpa decat aurul!”.

Poate ca asa se va intampla peste o saptamana, fiindca se observa ca pietele de marfuri se gasesc intr-o corectie semnificativa . Petrolul se ieftineste, la fel si aurul, care se apropie din ce in ce mai mult de pretul platinei, asa cum stia ca e firesc interlocutorul meu.

Fiindca platina e un metal mai rar decat aurul, un conductor electric mai bun, e mai cautata in industrie in comparatie cu metalul galben.

Da, numai ca in momentul de fata pretul platinei e inca mai redus deoarece acest metal nu e activ de rezerva. Aurul, care are pret mai mare, arata ca a sporit masa monetara. Adica, de fapt, nu aurul e mai scump, el si-a conservat pretul, ci banii sunt mai multi si mai ieftini.

Teoretic, platina fiind mai pretioasa decat aurul ar trebui sa joace mai bine rolul de activ in contrapartida careia se emite moneda. Insa, pentru ca e atat de rara, daca s-ar fi facut quantitative easing (QE) cu ea, lichiditatea emisa fie n-ar fi ajuns nici pe o masea, fie pretul ei ar fi crescut nu de 4 ori ca cel al aurului, ci de 40 de ori!

Si sigur ca exista si un metal pretios - argintul - in cantitate mai mare decat aurul si se poate pune problema ca daca s-ar fi facut QE cu el ar fi rezultat mai multi bani lichizi, in conditiile in care a avut si el functie monetara – pe vremuri - in timpul bimetalismului. Da, numai ca daca platina e prea rara, argintul e prea raspandit. In loc sa se umple cateva tezaure de banci centrale cu el, ar fi insuficiente stadioanele sa fie depozitat. Iata de ce aurul realizeaza un optim intre valoare si cantitate.

Reiterez insa, situatia actuala, in care platina a fost vizibil mai ieftina decat aurul, tine de vremurile suprarealiste pe care le traversam. Platina e utilizata in operatiuni de mai mare finete si e mai fiabila. Dar, din pacate, acum se pune problema ce e mai util din punctul de vedere al economiei financiare, si nu al celei reale. Si cum criteriile de selectie au legatura cu relaxarea cantitativa, apar aberatii: aurul ajunge mai scump decat platina si dobanzile devin negative.

Si totusi, daca pretul aurului se retrage spre cel al platinei si se ieftinesc petrolul si metalele comune, asta inseamna ca se revine spre fundamentele economice. QE se pregateste sa nu mai joace in rolul principal. Sau cel putin nu se mai face cu aur. Iar daca metalul galben nu mai e folosit pentru a se emite moneda in contrapartida, aceasta din urma ar trebui sa nu se mai deprecieze.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review