Statul se ancheteaza pe sine pe banii nostri

Am scris de curand un articol (http://www.capital.ro/cu-coruptia-pre-coruptie-calcand.html) in care am explicat ca statul pune mai intai la punct un sistem fiscal opresiv, strange cu el taxe pe care le repartizeaza discretionar, dupa care se intreaba de ce e coruptie si pune DNA si SRI sa-i identifice si sa-i aresteze pe infractori.

Oare n-ar fi fost mai simplu ca statul sa fie bine construit  si sa nu se ajunga intr-o asemenea situatie?

De asemenea, in loc sa se consume o cantitate enorma de reurse ce implica inspectori care descind din masini inscriptionate cu ANAF Antifrauda,  n-ar fi mai usor ca sistemul  de impuneri sa fie in asa fel facut incat sa fie gestionat fara efort? E suficient sa se schimbe filosofia fiscala.

Dar daca tot am amintit de DNA si SRI, intrebarea este spre ce converg actiunile lor? Nu zic ca nu fac bine cu ce se ocupa, insa care e scopul final?

Aceeasi problematica se pune si in privinta executiei bugetare, daca tot ne-am pomenit sa discutam de Fisc. Observam ca acum bugetul are excedent, dar cat nu exista o corespondenta clara intre veniturile incasate si cheltuielile din jurul platitorului de impozite, se poate discuta de lipsa de transparenta in ceea ce priveste finalitatea.

Obiectivele legate de proiectele bugetare trebuie sa fie in totalitate multianuale si sa depaseasca ciclul politic. Si la fel de multa transparenta e necesar sa se vada si la DNA si SRI, deoarece functioneaza pe banii contribuabililor dintr-o tara membra UE – organizatie ce militeaza pentru un astfel de obiectiv la nivelul institutiilor statului.

De fapt, exista o legatura clara intre institutiile mentionate si sistemul fiscal. Fiindca, dupa cum spuneam, daca acesta ar fi bine construit, o parte din coruptie n-ar exista si institutiile in discutie ar putea sa-si coordoneze actiunile intreprinse cu scopul final urmarit.

Daca sistemul fiscal ar fi mai simplu, mai drept, mai putin complicat si ar avea la baza executiei bugetare un set clar de principii, acelasi lucru ar putea fi pretins de la orice institutie a statului. Pentru ca ceea ce vedem acum e discretionar, atat la nivelul Fiscului, cat si al institutiilor.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review