Indicatorii se bat din nou cap in cap: Numarul salariatilor creste simultan cu cel al somerilor!

 

Desi efectivul salariatilor din economie s-a majorat - potrivit Institutului National de Statistica (INS) - cu 6.300 de persoane, de la 4.436.600 (iunie 2014), la 4.442.900 (iulie 2014), a crescut, in paralel, si numarul someri. Astfel, datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la finele lunii iulie, numarul total de someri era de 460.990, cu 19.389 mai multi decat in luna anterioara, trend continuat si in august, pana la 463.865 de someri.

In schimb, numarul somerilor BIM - care-i include si pe cei care nu sunt inregistrati la agentiile pentru forta de munca - s-a micsorat in iulie, pana 698.000, fata de 700.000 in iunie, cu precizarea ca pentru august INS a anuntat - in comunicatul de somaj - ca a revizuit intreaga serie (2004 – 2014) in functie de populatia rezidenta neestimata in conditii de comparabilitate cu rezultatele recesamantului din 2011, si astfel numarul somerilor previzionat pentru respectiva luna era de 654.000, fata de 651.000 in iulie.

Asadar, daca se compara datele INS cu cele ale ANOFM se vede ca se majoreaza atat efectivul de salariati, cat si numarul de someri, ceea ce este absurd. Ar fi putut sa scada simultan numarul angajatilor si cel al somerilor, daca salaratii care ieseau la pensie erau mai multi decat aceia ce isi luau un job, insa in acest caz, in care se maresc ambele pozitii se poate vorbi, cu siguranta, de un nonsens. Iar mai departe agentii economici ce iau decizii de investire analizand diversi indicatori economici, nu mai inteleg nimic cand ei se bat cap in cap si nu stiu ce sa faca.

Mentionam ca problematica necorelarii intre datele si dinamici a fost analizata si de un studiu BNS.

In Romania, nu mai putin de sase institutii de stat tin statistici referitoare la numarul de salariati. Problema este ca fiecare dintre acestea prezinta cifre diferite. Motivele sunt doua: institutiile nu comunica intre ele si fiecare opereaza cu metodologii si definitii diferite.

Astfel, cele sase institutii sunt Agentia Nationala de Administrate Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), INS, Ministerul Muncii si Inspectia Muncii.

Potrivit BNS, in baza de date a ANAF sunt 6,553 milioane de salariati, aici intrand si persoane care obtin venituri din strainatate, precum si angajatii misiunilor diplomatice ale Romaniei. Acelasi studiu al BNS arata ca la CNAS erau asigurate, la finalul anului trecut, 6,483 milioane de persoane.

Insa, din ancheta pe gospodarii a INS a rezultat ca, la sfarsitul lui 2013, in Romania erau 6,279 milioane de salariati, inclusiv angajati "la negru"si membri ai fortelor armate.  

Mai departe, potrivit Inspectiei Muncii, la 31 decembrie 2013, existau 5,076 milioane de salariati activi pentru care angajatorii erau "la zi" cu plata taxelor si contributiilor sociale.

Pe de alta parte, in baza de date a Casei de Pensii erau inscrisi, in decembrie anul trecut, un numar de 4,48 milioane de asigurati.

Iar in statisticile preluate de Ministerul Muncii de la INS, care nu includ angajatii din firmele cu mai putin de 4 angajati, figurau, in decembrie anul trecut, 4,328 milioane de salariati.

S-a vorbit in repetate randuri de necesitatea ca institutiile de stat care detin astfel de evidente sa-si coreleze bazele de date si sa-si compatibilizeze metodologiile si definitiile de lucru, astfel incat sa existe o statistica unitara cu numarul de salariati din Romania, dar pana in prezent nici un astfel de demers nu s-a concretizat.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review