Pleacă Mihai, vin Zăronii

 

Deşi n-a trecut decât o săptămâna de la data debarcării Regelui Mihai, episodul e atât de estompat de zici că n-a avut loc niciodată. În schimb, guvernele comuniste de tip Petru Groza sunt atât de bine întipărite în memorie de parcă-s desprinse din prezent.

Ca să ajung direct la concluzie, aceea care ne place nouă românilor să ne fie spusă încă de la început,  un guvern-marionetă, aflat la cheremul ocupantului, făcea obiectul ironiilor lui Al.O. Teodoreanu, zis Păstorel:                                                                                                                                                                                                                                                                                          

"Caligula Imperator

A făcut din cal senator!

Petru Groza, mai sinistru,

A făcut din bou - ministru!".

 

Boul era Zăroni Romulus, ministrul Agriculturii - omul de casă al lui Petru Groza -, care, veşnic iubitor al sexului frumos, i-a scris unei tovarăşe într-un răvaş: "Sunteţi unsoare maţ fermecat".

El ar fi vrut să spună: "Sunteţi un soare, m-aţi fermecat", dar originea sănătoasă nu-i permitea.

Ajunşi în vremurile noastre, observăm că istoria se repetă, iar lupta încrâncenată cu gramatica pare să arate că taberele ce se bat pentru putere sunt de părere că, deşi este sinistru ca să faci din bou ministru, pe un astfel de fond se despart apele.

Cu precizarea că guvernările precedente nu au corespuns întru totul aşteptărilor, adică celor ce se aflau în fruntea lor nu li se putea pune fidel eticheta reprezentată de cuvântul ce rimează cu nou sau ecou şi de aceea, prin încercări succesive, s-a marşat curajos cu tupeul până în vecinătatea perioadei de tranziţie de la capitalism la comunism, când acesta din urmă s-a identificat cu puterea sovietelor plus electrificare.

Sigur că, la un moment, la fel de greu de identificat, precum galaxia foarte îndepărtată unde are loc acţiunea din Războiul Stelelor, cineva va câştiga disputa. Însă atunci se va observa nu că învingătorii iau totul - după cum sună hit-ul ABBA -, ci că n-o să mai aibă ce conduce. Vor încăleca un cal mort.

Penibilul actual ar fi meritat o personalitate dotată cu sarcasmul lui Teodoreanu, ca să bată eficient obrazul. Dar fiindcă e greu de găsit, îi dăm cuvântul tot lui Păstorel, care, într-o a doua epigramă, îl apără pe bietul Zăroni:

 

"Nu-nţeleg de ce-i sinistru

Că eu nu sunt prim-ministru,

Eu nu sunt decât ecoul

Petru Groza este... boul!".


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review