ECO - un Euro pentru COlonii

 

Oare ce-o face francul francez în timpul în care trebuie să rămână în umbra euro? Nu e el invidios pe succesul francului elvețian? Asta e egalitate și fraternitate, să stai fără libertate sub poala monedei unice?

Și francul belgian oare nu trăiește același sentiment de frustrare față de francul elvețian și se uită cu jind cum francul din Congo - cu elefant - circulă și el nu? Acesta este însă francul Congo Kinshasa - fostul Zair al lui Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, ex Congo Belgian - fiindcă Congo Brazzaville, francez, are un franc comun - central african - cu Gabon, Ciad, Camerun, Guineea Ecuatorială și Republica Centrafricană.

 

congo elefant

 

Spre deosebire de francul vest-african, cu hipopotam, care circulă în Benin, Burkina Faso, Côte d’Ivoire, Guineea-Bissau, Mali, Niger, Senegal, Togo ori francul din Pacific, cu papagal, utilizat de Noua Caledonie, Polinezia, Wallis și Futuna.

 

franc pacific

 

Franci mai au Rwanda (cu gorilă), Burundi (cu crocodil), Djibouti (cu deviza: unitate-egalitate-pace) și Comore, țara insulară fiind cea de a patra parte a zonei francului, după cea central africană, vest-africană și Pacific.

 

rwanda gorila

 

Vă vine să credeți sau nu, dar în Africa există o zonă euro. Zona francului este constituită din foste colonii franceze și teritorii de peste mări care sunt astăzi legate de euro printr-o paritate fixă, garantată cu titluri de stat franceze.  

 

 buru

 

CFA înseamnă Communauté financière africaine. Francul CFA a apărut în decembrie 1945, când Franța a ratificat înțelegerea de la Bretton Woods și a făcut prima declarație de paritate la Fondul Monetar Internațional. El era francul coloniilor franceze din Africa. Iar francul CFA UEAMOA (l’Union économique et monétaire ouest-africaine) emis de BCEAO (Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest) este utilizat de cele opt state din Africa de Vest menționate mai sus, urmând să devină eco din acest an.

 

 djibouti camel

 

ECO - un Euro pentru COlonii - a cărui introducere trebuia să aibă loc în 2003 și a fost reprogramată de mai multe ori - 2005, 2009, 2014-2015 - în condițiile în care inflația s-a reinflamat, creșterea economică a încetinit, convergența a devenit mai greu de realizat. Pentru ca statele să fie pregătite să adopte moneda unică africană s-a discutat de necesitatea de a avea o inflație anuală dintr-o singură cifră, un deficit bugetar de sub 4% din PIB, o rezervă valutară care să acopere peste 3 luni de importuri și venituri fiscale plasate la peste 20% din PIB, o factură salarială care să nu depășescă 35% din veniturile bugetare, investiții publice mai mari de 20% din veniturile fiscale, curs real stabil și dobânzi real pozitive.

 

grant

 

Iar țările eco nu vor mai depune jumătate din rezerve la banca centrală din Hexagon, urmând ca Franța să rupă relațiile instituționale, adică să se retragă din comitetele/comisiile de politică monetară și financiar - bancare, cu precizarea că eco își va menține cursul de schimb fix față de euro. Franța va păstra un rol de “backup” pentru uniunea monetară și va oferi garanții sub forma unei linii de finanțare în cazul unei crize valutare, când țările vor avea nevoie de euro.

 

zzz100000

 

Parisul apreciază că trecerea celor opt la eco ar fi doar un prim pas în vederea adoptării monedei de către toate cele 15 țări ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest, adică împreună cu Nigeria, Sierra Leone, Ghana, Liberia, Republica Capului Verde, Guineea și Gambia. Asta cu niște precizări, Guineea-Bissau a adoptat moneda comună cu toate că e o fostă colonie portugheză, în timp ce Guineea, de limbă franceză, are încă propriul franc, în timp ce fosta colonie britanică Ghana - cu una dintre cele mai puternice economii din regiune - e dispusă să nu mai emită propria monedă - cedi - dacă se renunță la “dependențele” față de Franța.

 

ghana cedi

 

Toate statele Africii de Vest au convenit să treacă la eco încă din acest an, dar e neclar dacă va fi respectat calendarul. Cea mai bogată și influentă țară din regiune, Nigeria - de limbă engleză, cu 200 de milioane de locuitori, cel mai populat stat din zonă și cu moneda, naira, ce a devenit pe deplin convertibilă în 2009 - a avertizat că cele 15 entități statale trebuie să facă mai mult pentru a îndeplini criteriile de convergență la moneda unică a Africii de Vest. Aproape niciuna dintre ele nu are un deficit bugetar de sub 3% din PIB, o inflație anuală mai mică de 10% și o datorie publică inferioară limitei de 70% din PIB. Și alături de problemele vechi a mai intervenit și Brexitul, care în această parte a lumii chiar poate avea influență, în condițiile în care în Commonwealth-ul britanic sunt incluse - din vestul Africii - Nigeria, Ghana, Sierra Leone și Gambia.

 

nigeria naira

 

Franci francezi sub umbrela euro, franci CFA UEMOA (simbol XOF) ce se transfomă în eco, franci CFA CEMAC (Communauté Économique des États de l'Afrique Centrale) emiși de BEAC (Banque des États de l'Afrique Centrale) cu simbolul XAF, franci CFP (franci Pacific) emiși de IEOM (L’institut d’Émission d’Outre-Mer) cu simbol XPF și franci comorieni (simbol KMF) toți legați de euro. Alături de ei francii “independenți” congolezi (CDF), rwandezi (RWF), burundezi (BIF), djiboutieni (DJF), guineeni (GNF). Iată o mare familie.

 

 beac francs

 

Apropo însă de invidie, cum e să ai un imperiu al francului în interiorul zonei euro, iar regulile să le facă nemții pentru că au intrat în euroland cu o monedă slabă și ei au excedent când ceilalți au deficit și se îndatorează? E ca-n butada englezului Gary Lineker: "Fotbalul e un joc simplu, 22 de jucători aleargă după o minge timp de 90 de minute, iar la final câștigă Germania".

Când banii erau de aur, și românii își fereau "cocoșeii" de 20 de franci francezi de Securitate, nu exista pic de pizmă, monedele nu trebuiau neapărat să circule ca să aibă valoare și se putea vorbi de niște drepturi de proprietate clare asupra banilor.

coco


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review