De ce avem nevoie de investitii straine? Ne explica Ludwig von Mises.

 

O intrebare obsedeaza Romania: E periculos ca o buna parte din economie sa fie in mana capitalului strain?

Raspunsul il da Ludwig von Mises in cartea “Economia in 7 lectii” – volum de discursuri tinute in Argentina anului 1958, la putin timp dupa ce tara sud-americana scapase de Juan Peron.

Iata un rezumat al spuselor sale:

Astazi cea mai mare parte a oamenilor considera ca discrepantele de nivel de trai puternice dintre tari sunt inacceptabile. Acum 200 de ani, conditiile din Marea Britanie erau mai rele decat sunt astazi in India.

Totusi, in 1750, englezii nu-si spuneau “subdezvoltati” sau “inapoiati”, fiindca lipsea elementul de comparatie. Astazi, oamenii cred ca daca n-au atins nivelul din Statele Unite e ceva in neregula. Multe dintre aceste state isi spun tari in curs de dezvoltare.

Dar, nivelul de trai e mai scazut in acele tari deoarece castigul pentru acelasi gen de munca e mai redus decat in Europa Occidentala, Canada, Japonia si Statele Unite. Iar existenta acestei diferente nu are legatura cu inferioritatea salariatilor.

E suficient ca un muncitor american sa viziteze Italia natala ca sa descopere ca nu calitatile sale, ci conditiile din SUA fac posibila castigarea unor salarii mai mari. Si, daca acelasi om se reintoarce in Sicilia, va descoperi ca vizita in Statele Unite nu l-a inzestrat cu acele calitati care sa-i permite sa castige mai mult decat concetatenii sai.

Aceasta situatie nu poate fi explicata de inferioritatea antreprenorilor din afara SUA, ci e legata de oferta de capital. Mai precis de volumul de capital investit pe unitatea de populatie.

Un om de afaceri nu poate remunera un angajat cu mai mult decat sunt consumatorii dispusi sa plateasca pentru munca adaugata de el. Adica, salariile sunt determinate de productivitatea marginala a muncii. E cert ca nivelul salariilor e determinat de masura in care munca oamenilor sporeste valoarea unui produs. Daca un om munceste cu unelte mai eficiente, atunci el poate realiza mai mult intr-o ora lucrata.

Patronii din tarile in curs de dezvoltare stiu ca utilajele mai bune fac intreprinderile mai profitabile. Dar, ceea ce-i impiedica e lipsa capitalului. Diferenta dintre tarile in curs de dezvoltate si cele dezvoltate e asadar o functie de timp. Iar britanicii au inceput primii sa economiseasca capital, si, dupa ce l-au acumulat, l-au investit.

Deoarece au inceput mai devreme, nivelul de trai din Anglia era ridicat cand la ceilalti europeni era scazut. Insa Europa continentala a studiat conditiile britanice, si a inceput sa imite metodele de a face afaceri.

Fireste ca englezii n-au oprit investitiile, ceea ce a perpetuat diferenta, dar atunci a avut loc cel mai important eveniment din secolului XIX, s-au dezvoltat investitiile straine. Fara acestea s-ar fi scurs decenii pana ca tarile sa atinga nivelul tehnologic din Marea Britanie.

In acest fel, capitalul britanic a dezvoltat caile ferate si multe ramuri industriale din Statele Unite. Dar apoi SUA - cu ajutorul propriilor politici procapitaliste - si-au pus la punct sistemul economic intr-un mod fara precedent si si-au rascumparat capitalul reprezentat de actiunile vandute strainilor.

Oameni cred ca e degradant sa aiba capital strain lucrand in tara lor, dar el a jucat un rol important in dezvoltarea industriilor moderne. Canalul Suez, de pilda, n-ar fi fost construit fara investitii straine.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review