Republica Sovietica Bavaria

 

Revolutia din 25 octombrie 1917 (dupa calendarul iulian inca in uz la acea vreme in Rusia, sau 7 noiembrie dupa calendarul gregorian) a „zamislit” Rusia Sovietica, adica URSS.

 

 

2 URSS

 

 

Dar aceasta nu a fost singura republica sovietica, pentru ca in Ungaria - intre 21 martie si 6 august 1919 sub conducerea lui Bela Kun – a existat un alt stat comunist, Republica Sfaturilor. Si de asta cu siguranta ati auzit pentru ca si-a gasit sfarsitul sub baionetele trupelor romane, care au ocupat Budapesta.

 

 

3 Kun

 

 

Ceea ce s-a auzit mai putin este ca si Germania a fost putin sovietica. Cu alte cuvinte, nu doar Ploiestiul a fost republica, ci si Bavaria. Si nu orice fel de republica, ci Republica Sovietica Bavaria.

Ulterior, o data cu inceperea fabricarii masinilor BMW spiritele s-au mai domolit.

Si rivalitatea dintre Bayern (Bavaria) si Borussia (Prusia) a capatat o nota de inedit, in momentul in care a inceput sa se transeze pe terenul de joc. Respectiv intre Bayern Munchen si Borussia Dortmund.

Dar inainte ca Munchenul sa dea campioana la fotbal, a fost un fel de Moscova, dupa ce, la randul sau, Budapesta fusese 4 luni sovietica.

Pe 7 noiembrie 1918, 60.000 de oameni s-au adunat in piata Theresienwiese din Munchen, dar nu cu ocazia Oktoberfest, ci pentru a cere abdicarea Regelui Bavariei Ludwig al III-lea si a Imparatului Germaniei Wilhelm al II-lea, zi de munca de 8 ore, ajutor social pentru someri si formarea unor asociatii ale muncitorilor si soldatilor.

 

 

4 jos capitalismul

 

 

Ludwig al III-lea a plecat dupa ce multimea a atras cea mai mare parte a soldatilor de partea Revolutiei, iar Kurt Eisner liderul Partidului Social Democrat Independent a declarat Bavaria republica socialista, cu intentia evidenta de a separa Bavaria de Republica de la Weimar.

Insa conducatorul statului liber Bavaria avea sa fie asasinat de nationalisti in februarie 1919, locul sa-i fie luat de colegul de partid Ernst Toller, care a proclamat - pe 6 aprilie 1919 -Republica Sovietica Bavaria. Toller, un dramaturg, a numit respectivul episod Revolutia Bavareza a Dragostei.

 

 

russian-revolution-1920-granger

 

 

Figurile din guvernul Toller n-au fost printre cele mai reusite. De exemplu, ministrul de Externe, dr. Franz Lipp - in mai multe randuri „client” al spitalelor de nebuni - a declarat razboi Elvetiei, pentru ca a refuzat sa-i dea Bavariei Sovietice 60 de locomotive.

Pe 12 aprilie 1919, comunistii au preluat puterea si locul lui Toller a fost luat de Eugen Leviné. El a format Armata Rosie bavareza, a expropriat apartamentele de lux si a plasat fabricile in proprietatea si sub controlul proletariatului. La sfatul lui Vladimir Lenin, Eugen Leviné a luat ostatici din rândul elitei. Si chiar a ucis doua figuri marcante: printul Gustav de Thurn si Taxis si contesa Hella von Westarp – secretara societatii Thule.

 

 

 THULE

 

 

 

Pe 3 mai 1919, Republica Sovietica Bavaria avea insa sa-si gaseasca sfarsitul sub „loviturile” celor numiti de comunisti "Garzile Albe ale capitalismului" - fosti membri ai armatei germane. Peste 30.000 de combatanti au intrat in Munchen si au invins Armata Rosie bavareza dupa lupte de strada soldate cu 1.000 de morti.

 

 

7

 

 

700 de persoane au fost executate de invingatori. Levine a fost impuscat de un pluton de execuție in inchisoarea Stadelheim.

Si asa a fost sugrumata tanara republica sovietica bavareza, dupa o existenta scurta, de doar 27 de zile, dar plina de eroism si insemnatate.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review