Decizia de mărire a dobânzii de către Fed se dovedeşte a fi fost eronată

Înainte ca Fed să majoreze dobânda de politică monetară am observat că, odată această decizie luată, era greu să constituie un trend. Existau repere care să justifice decizia pe termen lung (construcţiile), pe termen scurt (comerţul), dar lipseau perspectivele pe termen mediu.

Şi spuneam la acea vreme că e imposibil ca persoanele din board-ul Fed să nu observe discrepanţele între termene şi că Statele Unite se confruntă cu o realocare de forţă de muncă în domenii ce vizează consumul curent şi construcţiile, ce sunt subsecvente, practic, tot dorinţei de a fi asigurate elementele de bază. Fără să vină semnale din zona bunurilor de folosinţă îndelungată, care să arate robusteţea creşterii economice.

Aşadar, şomajul s-a micşorat în SUA, Fed a decis mărirea dobânzii-cheie, dar ocuparea a crescut fiindcă forţa de muncă s-a reorientat spre sectoare generatoare de mai puţină valoare adăugată, mai prost plătite, ceea ce deşi făcea o bună impresie pe moment, nu asigura consistenţă creşterii şi nu lăsa loc unei tendinţe de creştere a dobânzii.

Iar la 4 luni de la hotărârea Fed de a majora mai mult emoţional dobânda, iată că se întâmplă exact de ceea ce nu au ţinut cont decidenţii. Apetitul pentru achiziţia de bunuri de folosinţă scade mai departe, dar încep să fie probleme şi cu perspectivele pe termen lung, în condiţiile în care cumpărările de locuinţe se estompează. Mai mult, nu există nici indicii clare privind criteriul pe care l-a invocat Janet Yellen - preşedintele Fed -  ca să se mărească dobânda în continuare, şi anume să se creeze circa 100.000 de noi locuri de muncă lunar.

Revenind la un aspect enunţat în primăvara anului trecut, respectiv intenţia de a reduce datoria publică americană cu 5.500 de miliarde de dolari în 10 ani, se poate observa că şi la nivelul economiei SUA - cea mai performantă din lume din punctul de vedere al funcţionării pieţelor - există dificultăţi de capacitare în economia reală a masei monetare emise prin relaxare cantitativă (QE) în vederea creării de locuri de muncă.

Asta este o chestiune ce ţine de politic şi de mediul de business, care e nevoie să fie dimensionat în aşa fel încât banii să nu băltească în zona financiară a economiei, ci să fie utilizaţi pentru crearea de  joburi. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review