Cel mai bun moment pentru investitii este cand ai bani

 

"Cel mai prielnic moment pentru investitii este atunci cand ai bani". Cuvintele ii apartin lui Sir John Templeton, unul dintre pionierii industriei mondiale a fondurilor mutuale si intemeietorul companiei de administrare de active Templeton, Galbraith & Hansberger Ltd, care ulterior a devenit Franklin Templeton, cunoscuta in Romania mai ales ca administrator al Fondului Proprietatea.

"Realitatea este ca sincronizarea cu piata este imposibila. In loc sa va lasati banii intr-un cont bancar, este absolut de dorit sa va lansati in investitii. Nu asteptati fabulosul moment perfect", continua presedintele executiv de astazi al Franklin Templeton, Mark Mobius, in prefata cartii sale "Minighid de piete emergente. Cum sa faci bani pe pietele cu cea mai rapida dezvoltare din lume", aparuta la editura Publica, cu sprijinul Erste Asset Management.

Autorul nu pretinde ca a descoperit piatra filosofala a profitului investitional.

"Nu exista nici un secret simplu, nici o schema sau un plan care sa garanteze succesul pe termen lung pe pietele emergente". Mark Mobius ne propune cu totul altceva in aceasta carte.

"Cartea aceasta nu numai ca va face cunostinta cu pietele emergente, ci va si descrie unde, de ce si cum puteti investi in ele. Va ofer, de asemenea, informatii despre piete individuale si despre unele crize pe care acestea le-au traversat", apreciaza Mobius.

Volumul contine si un studiu de caz referitor la Rusia, relevant nu doar din perspectiva faptului ca marea putere de la est este astazi in prim-planul politicii si economiei mondiale si mai degraba ca personaj negativ, ci pentru ca ne lumineaza retrospectiv si multe aspecte ale tranzitiei romanesti.

Autorul isi aminteste ca a inceput sa se uite mai atent la Rusia la mijlocul anilor '90, intr-un moment de adanca criza: puterea politica era instabila, inflatia galopanta, PIB-ul in prabusire, iar iesirile de capital ajunsesera la stadiul de hemoragie.

"Imaginea macro nu avea cum sa fie mai brutala decat daca ar fi izbucnit un razboi civil in toata legea", scrie Mobius.

Mark Mobius si altii au stiut insa sa vada oportunitatile masive de profit camuflate de imaginea apocaliptica descrisa mai sus.

"Asadar, ce ne-a atras? Existau actiuni care puteau fi cumparate cu cativa banuti. Activele erau licitate pentru sume modice, uneori nici macar celui care oferea cea mai mare suma, ci singurei persoane care o facea. Companii intregi – giganti producatori de titei si minereuri, companii de telecomunicatii si din domeniul energetic – puteau fi achizitionate pentru un pumn de alune", puncteaza Mobius.

Daca nu v-am convins inca sa cititi cartea, iata o secventa extrem de plastica, nu doar scrisa cu talent si expresivitate, ci capabila, totodata, sa starneasca amintiri romanesti.

 "In 1994, Bursa de Valori Rusa era atat de primitiva incat tranzactionarea incepea in jurul orelor trei dupa-amiaza, cu o ora mai devreme sau mai tarziu, in clipa in care un BMW oprea in fata cladirii Bursei, descarcand echivalentul a cateva milioane de dolari.

Brokerii se asezau in jurul unor mese lungi, asteptand ca muncitorii si cetatenii obisnuiti, care primisera vouchere ce puteau fi schimbate cu actiuni in companii ruse privatizate, sa le aduca si sa le vanda pe nimic. In jurul orei sase seara, BMW-ul revenea pentru a strange voucherele pe care brokerii le cumparasera ieftin de la muncitorii si cetatenii naivi", relateaza Mark Mobius.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review