Radio Erevan raspunde: Da, e adevarat, dar a majorat accizele!

 

Radio Erevan raspunde: Da, e adevarat, dar a majorat accizele!

Si reamintesc ca desi initial a lasat la latitudinea primariilor cresterea taxelor pe proprietate cu inflatia din ultimii trei ani, Guvernul Ponta a revenit asupra deciziei dupa alegerile din 2012 si a impus primariilor cu arierate marirea taxelor.

Ce daca unii proprietari apucasera sa le achite integral la inceput de 2013, nu era pacat sa n-aiba un cadru legal retroactiv?!

De la taxarea proprietatilor persoane fizice la cele ale companiilor se ajunge „natural”, cu ajutorul impozitul pe constructii speciale, zis si taxa pe stalp. Fiindca au observat administratorii tarii ca si firmele aveau economisiri, nu doar populatia, deci aveau de unde sa dea. De ce sa-si investeasca banii?!

Dar inainte de asta Cabinetul Ponta a tinut sa „echilibreze” reducerea TVA la paine si a adaugat pe lista de produse accizate: bijuteriile, blanurile, iahturile, autoturismele de peste 3000 cmc.

Iar cand schimbarea regulilor jocului in timpul jocului a devenit obisnuinta, Executivul a luat “reteta” cu indexarea cu inflatia de la taxele pe proprietate, si a aplicat-o cursului cu care avea nevoie sa-si majoreze accizele.

Pentru ca, dupa ce rata de schimb din prima zi lucratoare a lunii octombrie 2013 s-a situat sub cea din octombrie 2012, guvernantii au decis sa schimbe formula. Cand nu le convine cursul din anul anterior, il folosesc pe cel din urma cu doi, pe care-l indexeaza cu inflatia.

Chiar asa, analistii spun ca maximul istoric s-a plasat in jurul a 4,6 lei/euro, nu la 4,738 - cursul accizelor. Dar poate ca acest nivel de 4,738 lei/euro e cursul real, in vreme ce cotatiile valutare din piata sunt tinute jos ca sa nu se strice mai tare calitatea creditului, care a atins printre cele mai mari niveluri de neperformanta din UE?

In fine, pana la urma Guvernul nu s-a mai ascuns dupa curs si a marit de-a dreptul cuantumul accizelor, de la 1 aprilie, ceea ce face, in conditiile in care taxele reprezinta peste jumatate din pretul carburantilor, ca Petrom sa fie mai mult un agent fiscal, iar managerul sau sa merite un scaun de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Si desi s-au micsorat taxele pe panourile electorale, oare de ce s-a apucat guvernatorul BNR Mugur Isarescu sa zica: "Este greu sa faci afaceri in Romania!"?

Sa lasam insa la o parte accizele care au crescut si remarca lui Isarescu, si sa ne punem intrebarea: Daca au scazut taxele si mediul economic a devenit atractiv de ce trimit muncitorii romani care lucreaza in strainatate mai multi bani decat aduc investitorii straini in Romania?

Cu precizarea ca spusele de mai sus n-au legatura cu campania electorala din aceste zile, ci doar cu lipsa de bun simt de pe afisele care te „lovesc” pe strada.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review