Guvernul şi justiţia trebuie să fie deopotrivă credibile, nu să fie folosită o instituţie împotriva celeilalte

Motto: Când un om e suferind merge la doctor. Când o societate e bolnavă cum află asta şi îşi găseşte remediul?

După toate numele vehiculate pentru funcţia de prim-ministru, Liviu Dragnea, preşedintele principalului partid de guvernământ, a venit cu o propunerea surprinzătoare, dar care e în cheia promovării managerilor din administraţia locală în cea centrală.

Principial vorbind, nu neapărat ne interesează poziţia preşedintelui Iohannis în privinţa premierului propus, ci, pornind de la premisa că acesta îl va desemna, să vedem cabinetul cu care va veni şeful desemnat al guvernului.

Probabil că elementele de senzaţional vor lipsi, ceea ce ne poate duce cu gândul că, de fapt, expertiza va veni din altă parte şi că persoanele scoase în faţă au singurul merit că nu pot avea probleme cu justiţia.

Din păcate însă, din punct de vedere funcţional, va fi foarte discutabil acest  mod de constituire a unei instituţii a statului, ce ar avea ca principal resort neîncrederea în care a funcţionat justiţia în ultima perioadă.

Şi poate că ar fi preferabil ca în locul unei structuri nefuncţionale a unei entităţi atât de importante, cum e executivul, să fie făcuţi paşi importanţi în ceea ce priveşte corectitudinea justiţiei. Adică, aceasta să fie nepărtinitoare, să menţină actualul trend de luptă împotriva corupţiei, dar să fie un real arbitru, şi să-i pedepsească pe toți cei vinovaţi pentru situaţia economică cu care se confruntă România în prezent.

Ca să conchidem, numirea premierului coaliţiei ce îşi asumă guvernarea şi modul în care acesta îşi va constitui cabinetul ar trebui discutată în mod real, din punct de vedere al felului în care se face justiţia.

Există persoane ce pot ocupa la fel de bine poziţii în justiţie, cei ce au făcut din România un campion zonal în lupta împotriva corupţiei, care pot îmbunătăţi calitativ această performanţă, renunţând la selecţia adversă şi anchetând toate persoanele ce au subminat evoluţia statului din punct de vedere economic.

Acestea fiind spuse, probabil că ceea ce ar trebui negociat este un guvern credibil vs o justiţie credibilă. Pentru că e greu de pus o problemă fără cealaltă.

Nu e cazul să ne pierdem în amănunte, ci să venim cu o altă linie de abordare, în condiţiile în care, în momentul de faţă, unui organism necredibil i se opune altul la fel. Ceea ce, evident, nu e în măsură să genereze încredere la nivelul populaţiei.  


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review