Greutatea pungii, la latitudinea pungașilor

Se discută de majorări salariale și băncile au început să dea credite fără dobândă cu un număr semnificativ de rate. Din câte se observă, pe fondul discuțiilor din zona euro privind helicopter money, începe să se “arunce” cu bani și în români, după ce le-au fost luați cu fiscalitatea și tăierile de lefuri.

Nimeni nu vorbeşte de productivitate. Banii, după ce au fost luați într-o perioadă în care trebuiau să existe ca să nu se intre în criză, cum s-a întâmplat în Polonia, sunt dați înapoi cu împrumuturi, salariul minim și cu alte beneficii.

Da, însă ambele măsuri, de a-i lua și de a-i da sunt discreționare și încearcă să conserve o formă de putere. Și procedându-se astfel - cu deficiențele  de timing privind aplicarea lor - ele vor avea un handicap serios în a însănătoși economia reală în lipsa cultivării creativității .

Cu alte cuvinte, după ce populația s-a supraîndatorat pe fondul înăspririi fiscalității, acum e extrem de greu să se repare ceea ce s-a stricat. Iar dacă TVA s-a mărit, pentru a ca apoi să scadă, ori dacă salariile s-au micșorat, pentru a crește, înseamnă că se recunoaște implicit că s-au comis greșeli.

Din păcate, cei ce îndreaptă erorile sunt alții decât cei ce le-au făcut, fără ca aceștia din urmă să fie responsabili. Ei se ascund în spatele demagogiei și dau vina pe eternul și fascinantul PSD, ce le-a permis, prin prezența masivă în Parlament din ultimii 27 de ani, să se declare ca fiind de dreapta

Numai că dreapta înseamnă productivitatea, respectarea drepturilor de proprietate și legislație în conformitate cu acestea, nu măsuri discreționare. Nu cultivarea hazardului moral, decizii gen helicopter money, prin care banii ajung fără criterii de productivitate la populație, fiindcă se dorepte îndreptarea răului, înainte, însă, de a pune societatea pe baze sănătoase.

Fiind în acest punct de cotitură, de după alegeri, ne întrebăm dacă se va reuși agregarea unor elemente progresiste în viitorul guvern. Unele care să nu apeleze la măsuri discreționare. Să aibă disponibilitatea către dialog. Decizii care să fie corelate din punctul de vedere al Executivului cu evoluția reală a economiei. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review