Sânge proaspăt de rocker pentru activele toxice ale statului. Oare ce părere ar avea de una ca asta Lemmy de la Motörhead? Dar Howard Stern?

Ministerul Finanțelor se alătură campaniei "România are sânge de rocker" inițiată de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București, prin prima ediție a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, din intervalul 27 martie - 10 aprilie.

Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Prima remarcă ce s-ar putea face ar fi aceea că după ce rockerii primesc dobânzi real negative mai dau şi sânge. Adică ei ar fi şi cu sângele dat şi cu banii luaţi. Dar sigur că opţiunea personală a fiecăruia nu trebuie comentată. Ceea ce nu prea se potriveşte în context sunt rockerul, sângele şi titlurile de stat. Sau cel puţin nu am auzit prin alte părţi despre o asemenea ”axă”.  În alte locuri “răzvrătiţii” se unesc în asociaţii precum Hells Angels nu în Bikers For Humanity. Şi organizaţia rebelă nu pare deloc să aibă discurs de Miss Univers.

Dar, în fine, aşa cum România are democraţie originală, la fel se transmite şi legătura dintre rockerul care finanţează deficitul bugetului politizat al statului, peste limita de infringement, destinat acordării de pensii speciale şi nespeciale pentru forţa de vot, în măsura în care patria noastră are pensionari tineri, o mulţime de Moşi Crăciuni cu bărbi albe false.

Şi totuşi aici nu mă interesează prea mult perspectiva culturală. Spun doar că nu merge pus rockerul lângă titlul de stat pentru că donează sânge. Mai degrabă acesta se vărsa pe şosea, când cad cu motocicleta soliştii rock, după care pleacă pe continentele sudice şi se angajează artiști murali!

Aşadar mă preocupă perspectiva economică. Portofoliile de titluri de stat ale băncilor cu dobânzi insignifiante din lunga perioadă de relaxare devin o sursă de pierderi și, după cum s-a văzut, de panică și fugă pentru deponenții mai sofisticați. Astfel că se vorbește tot mai mult despre ceea ce ar reprezenta expresia ultimă a hazardului moral, adică garantarea de către stat (cel puțin de facto) a tuturor depozitelor, indiferent de cuantum.

Acum în locul “fugiţilor” ar trebui să fie puşi rockerii nesofisticaţi, nu să fie constrâns statul să-şi ajusteze deficitul structural şi să fie reformat sistemul de pensii. Băncile sunt supraexpuse pe titlurile de stat şi în măsura în care locul le-ar fi luat de rockerii donatori de sânge s-ar transmite asupra lor această stare. Ar finanţa administraţii locale falite, unde localităţile au fost declarate oraşe şi s-a dublat personalul din primărie fidel baronului local, deşi în spaţiul urban continuă să crească la fel de multe păsări de curte ca atunci când era rural şi România e fericită că migraţia forţată sat - oraş, realizată pe timpul lui Ceauşescu, nu a fost un eşec, ţara a rămas majoritar urbană, în ciuda faptului că babele încă poartă basmale la oraş.  

Însă poate că din acest motiv, al ţăranilor încă neasimilaţi de la oraş, poate că inclusiv comportamentul rockerului estic diferă de al celui vestic. N-am auzit ca spaţiul economic matur anglo-american, unde s-a inventat rockul, ca purtătorul de geacă de motor din piele să doneze sânge pentru a se bucura de titluri de stat. Federal Reserve a promovat relaxarea cantitativă, ca să fie finanţate active cu grad redus de încredere, dar fără a-i momi pe rockeri să dea sânge şi apoi să investească, ci doar în răspăr cu principiile Şcoli austriece de economie reprezentate de Mises şi Hayek. Vin însă românii să arate că e nevoie de sânge proaspăt de rocker pentru a se cumpăra activele toxice ale statului. Oare ce părere ar avea de una ca asta Lemmy de la Motörhead? Dar Howard Stern?


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review