Curs de păsărească financiară

O bancă centrală poate avea o atitudine dovish (de la dove = porumbel) sau hawkish (de la hawk = șoim). Interesant este că, în Statele Unite, aceste două cuvinte sunt folosite și pentru a caracteriza o atitudine mai fermă sau mai relaxată a guvernului cu privire la chestiuni de apărare și securitate națională și politică externă.

De altfel, metaforele zoologice abundă. Criza financiară și imobiliară subprime a dus la proliferarea investitorilor de tip bird-dog. Respectiv care acționează ca niște câini specializați în vânătoarea de păsări, care semnalează vânătorului prezența păsărilor, iar apoi i le aduc, după ce acesta le-a împușcat.

Acești investitori caută să cumpere imobile cu potențial mare de profit, de regulă de la proprietari obligați să vândă ieftin pentru a-și putea rambursa creditele. Dogs (câini) sunt denumite și acțiunile neperformante de pe burse, care aduc pierderi.

Un investitor care nu are reacție la evenimentele care îi pot influența portofoliul este ca un struț cu capul în nisip (ostrich). Investițiile care aduc profituri mari și stabile sunt ca niște vaci de muls bani (cash cows).

Oscilăm în permanență între bull markets (bullish) și bear markets (bearish). Și e plin de pigs (investitori care fac greșeli fiind orbiți de lăcomie) și sheep (investitori fără strategie, care ascultă prea mult sfaturile altora).

Dar discuția de până acum e generală, iar eu vreau să fie specifică. Lumea e dominată de tot felul de struți, cărora dacă le spui zboară și tu 100 de metri că ești pasăre, ei îți atrag atenția să stai în banca ta că ei sunt mari. De fapt, ei au doar fundul mare, aripile mici și încearcă să înghesuie păsăretul ca să-i preia ideile de zbor, fără a putea însă s-o facă.

De aceea observă Taleb că insulele mici au o faună mai bogată decât spațiile mari și trăiesc într-o relație sinergica cu natura. Și nu doar la peşte e valabil că cel mare îl înghite pe cel mic, ci și la păsări, dar, cu precizarea că, în contextul actual, nici pasărea mare nu va scăpa nemâncată, spre deosebire de situația cu multă diviziune și diversitate din insulele mici când tot păsăretul e fericit.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review